Alemka Markotić: Moguće da ćemo imati i više od 5000 zaraženih dnevno

alemka markotić

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević smatra kako će se trend rasta novozaraženih koronavirusom najvjerojatnije nastaviti te da je moguće da ćemo imati i iznad 5000 novozaraženih dnevno.

– Delta varijanta je iznimno virulentna, puno više nego alfa. Sjećamo se što je u drugom valu bilo. Dakle, možemo očekivati i puno više brojke nego možda čak i u drugom valu. On se širi brže samim ovih hladnim vremenom, zatvaranjem u zatvorene prostore, neprozračivanjem i time da smo vjerojatno malo zaboravili na mjere. Evo, događa se što se događa – rekla je Alemka Markotić u HTV-ovom središnjem Dnevniku.

Na pitanje hoćemo li ići iznad 5000 novozaraženih odgovorila je da je nezahvalno prognozirati, ali da je moguće.

Markotić je rekla da su stariji ljudi s teškim kroničnim bolestima, imunokompromitirani, slabije zaštićeni cjepivom, pa i ako su cijepljeni dva puta.

– Zato je iznimno važno da sad dobiju i booster dozu čim prije. Međutim, kod onih koji nemaju teške oblike bolesti, jako je važno također svi stariji barem od 65 godina da se cijepe da bi se zaštitili – rekla je Markotić.

Na pitanje o izjavi člana Znanstvenog savjeta Gordana Lauca da je na djelu pandemijski marketing, odnosno na pitanje provodi li se nad nama taj marketing od strane određenih zainteresiranih skupina s krajnjim ciljem ostvarivanja velikog profita, Markotić je odgovorila kako u svakoj kriznoj situaciji postoji niz elemenata koji imaju svoje interese.

– U svakom slučaju, struka koja nešto predlaže i preporučuje ne vodi se marketingom, nego znanjem i onim što je dužnost, a to je da zaštiti stanovništvo od težih oblika bolesti, od smrti – rekla je Markotić, dodavši da je važno cijepiti se i po potrebi se testirati.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare