ZTC: Remont vojnih helikoptera, navodno, preplaćen za oko 70 milijuna kuna? Sve istražuje USKOK

helikoptera
Foto: MORH / Arhiva

Pod povećalom USKOK-a je milijunski posao remonta vojnih helikoptera zbog čega je prijavljeno više osoba iz Ministarstva obrane i Zrakoplovno tehničkog centra u Velikoj Gorici. USKOK-ovi istražitelji, navodno, istražuju niz nezakonitosti, ali i sumnje u preplaćen posao koji su odradili Rusi, otkrio je Dnevnik Nove TV.

Vojni helikopteri u USKOK-ovim rukama

Nešto više od dvije godine otkad su vraćeni s remonta, stigla je anonimna kaznena prijava zbog sumnje u niz nezakonitosti oko tog milijunskog posla.

Pripadnici oružanih snaga neraspoloženi su za razgovor. Potpisnici prijave koja se češlja, doznaje Dnevnik Nove TV, sumnjaju da je posao koji su Rusi odradili za 207 milijuna kuna – preplaćen – oko 70 milijuna kuna. I ne samo to – navode i da se na natječaju pogodovalo Rusima, čiji je tim s hrvatskim tehničarima u velikogoričkim hangarima obavio servis.

Među više prijavljenih osoba iz MORH-a i ZTC-a, koji su vodili projekt i birali ruskog partnera bivši je šef Uprave remontnog zavoda u Velikoj Gorici Ivica Grebenar – sada u Upravi za materijalne resurse u MORH-u, te brigadir Ivica Devčić – zadužen za javne nabave.

Tko je mijenjao natječajnu dokumentaciju?

Za njih se, neslužbeno doznaje, navodi da su – prema uputi nadređenih i u odnosu na ostale koji su se javili – u povoljniji položaj stavili ruski zavod. Stručno Povjerenstvo ZTC-a dalo je negativno mišljenje na rusku ponudu, a kad su ukazali da nemaju potreban certifikat za remont – mijenjala se natječajna dokumentacija.

U prijavi se navodi i da su se neki dijelovi za helikoptere izrađivani u velikogoričkim hangarima i o trošku ZTC-a – suprotno ugovoru. Tvrde i da se Rusima plaćao velik dio prekovremenih sati, hrana, korištenje, ali i popravak službenog vozila. Kriminalistička i vojna policija 2018. provodili su izvide vezane za remont. Ostalo je nepoznato do kakvih su saznanja došli.

Hrvatska je u ruske ruke predala 10 naoružanih helikoptera. Vratili su se – razoružani. Ostali su bez sposobnosti koju su imali prije servisiranja. I sada su samo transportni.

Iz aktualnog vodstva u MORH-u i Zrakoplovnog tehničkog centra u Velikoj Gorici – šute, na službene upite Nove TV nisu odgovorili.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare