Fond za zaštitu okoliša objavio novi datum prijava za energetsku obnovu obiteljskih kuća

fond
Foto: Pixabay

Svi koji nisu uspjeli predati prijavu za energetsku obnovu obiteljskih kuća Fondu za zaštitu okoliša moći će to napraviti početkom prosinca. Zbog tehničkih poteškoća podnošenje zahtjeva za sufinanciranje energetske obnove kuća sredinom listopada je zaustavljeno. Naime, veliki broj korisnika pokušao je elektronički podnijeti zahtjev pa se sustav jednostavno srušio i stoga je Fond za zaštitu okoliša obustavio prijave na javni poziv.

Novo zaprimanje prijava započet će 7. prosinca, a zbog velikog interesa Fond je osigurao dodatnih 90 milijuna kuna pa će građanima biti ukupno na raspolaganju 390 milijuna kuna.

Iz Fonda su najavili kako rade na optimizaciji načina prijave na javni poziv.

– Uvažavajući komentare i sugestije građana i stručne javnosti, odlučeno je kako će svi zainteresirani od 30. studenog u sustavu e-Prijave moći ispuniti prijavni obrazac te učitati svu potrebnu dokumentaciju, dok će se sa službenim zaprimanjem zahtjeva krenuti tjedan dana kasnije, od utorka 7. prosinca – izvijestili su iz Fonda.

Prijaviti se mogu samo vlasnici ili suvlasnici kuća

Podsjećamo da se na javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća mogu prijaviti građani koji su vlasnici ili suvlasnici kuća površine do 600 m2 ili do 3 stambene jedinice, u kojima je više od 50% površine namijenjeno stanovanju i koji u njima imaju prebivalište.

Cjelovita energetska obnova kuća lošijih energetskih svojstava sufinancirat će se s do 60% bespovratnih sredstava te podrazumijeva obvezno povećanje toplinske zaštite nekog od elemenata vanjske ovojnice poput vanjskih zidova, krova, poda ili stolarije, a može uključivati i ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije i/ili fotonaponskog sustava za proizvodnju električne energije.

Za jednu kuću može se dobiti do 204 tisuće kuna

S druge strane, ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije i/ili fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije bez dodatnih mjera energetske obnove sufinancirat će se s do 40, 60 ili 80%, ovisno o lokaciji. Poticaji za to rezervirani su za kuće visokih energetskih razreda, kojima nisu potrebne mjere poboljšanja toplinske zaštite vanjske ovojnice.

Maksimalni iznosi sufinanciranja određeni su za svaku pojedinačnu mjeru, a kombinacijom različitih mjera kućanstvo će moći dobiti i do 204 tisuće kuna bespovratnih sredstava.

Uz povećani ukupni budžet od 390 milijuna kuna, iz Fonda procjenjuju da bi ugovore za sufinanciranje moglo dobiti oko 5000 kućanstava.

 

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare