Gorički SDP o aglomeraciji: Pročistač kasni, projekt će biti skuplji i možda se razvuče do 2026.

sdp
Foto: Matej Crnogaća

Kako je predsjednik kluba vijećnika SDP-a Ivo Jelušić odmah po napuštanju sjednice Gradskog vijeća i najavio da će o svim značajnijim točkama dnevnog reda izreći stavove oporbe izvan vijećnice, na današnjoj tiskovnoj konferenciji SDP-ovci su iznijeli osvrt na dvije točke – projekt aglomeracije i odluku o načinu zbrinjavanja otpada.

Jelušić je uvodno naglasio kako je projekt aglomeracije najznačajniji projekt u povijesti otkad grad Velika Gorica funkcionira kao zasebna lokalna samouprava. Osim što je najveći projekt, trebao bi biti i najveća korist za građane.

– Nažalost zbog načina kako je to HDZ-ova vlast radila i radi, to je postala jedna od najvećih sramota za ovaj grad koja je izazvala i stanovitu nepravdu. Pod nepravdom mislim da nije iskorištena mogućnost, kad se već osiguravaju europska financijska sredstva, da se svim korisnicima koji se nalaze u području projekta aglomeracije omogući priključenje na sustav odvodnje. Imamo niz dijelova naselja i kuća koje su ostale izvan projekta – ističe Jelušić, iskazujući bojazan da još dugo vremena Grad neće imati financijskih sredstava da tu nepravdu i ispravi.

Posebno se osvrnuo na izgradnju pročistača, dio projekta po kojem je Velika Gorica postala sinonim za korupciju i namještanje natječaja.

Troškovi aglomeracije vrtloglavo rastu

– Pročistač je već trebao biti u dobroj mjeri izgrađen, a još uvijek nije ni završen natječaj. To znači da će cijeli projekt jako kasniti, za dvije do tri godine. Sve je trebalo biti gotovo koncem sljedeće godine, a sada vidimo da bi se sve moglo prolongirati do početka 2026. godine. Osim što se kasni, mnoge su stvari netransparentne. To vidimo po enormnom poskupljenju cijene izvođenja radova. Iz nama dostupne dokumentacije vidimo da su već sada aneksi ugovora u vrijednosti od gotovo 55 milijuna kuna. Projekti u samom gradu poskupili su za 9 milijuna kuna, a na području Črnkovca za čak 19 milijuna. U objašnjenu stoji da su troškovi povećani zbog dodatnih radova zaštite građevinske jame – s čuđenjem na licu tumači Jelušić.

Ostatak od 25 milijuna kuna predviđen je za područje Donjeg Turopolja, a iz izvješća nije razvidno za koju je namjenu novac predviđen. Osim toga, kako navodi Jelušić, ne postoji jasan i precizan kalendar izvođenja radova kako bi u konačnici i javnost mogla kontrolirati kojom se dinamikom projekt izvodi. Jelušić je izrazio zabrinutost i kvalitetom izvedenih radova. Svoju zabrinutost temelji na nizu primjedbi građana i Vijeća gradskih četvrti, a apostrofirao je dopis Vijeća gradske četvrti Lukavca u kojem se navodi niz ozbiljnih primjedbi na kvalitetu i izvođenja radova.

Kada će se ulice asfaltirati?

– Materijal od iskopa je korišten za ponovno nasipanje, što se ne smije raditi i uvijek se mora raditi s novim materijalima. Na nekoliko mjesta su šahtovi izdignuti iznad razine kolnika. Izvođač radova napravio je ilegalni deponij, a kolnik u nizu ulica je u konačnici uži nego što je bio prije početka radova – nabraja Jelušić i zaključuje kako je projekt aglomeracije krivo počeo, sada ozbiljno kasni i ozbiljno je poskupio.

Svoje je izlaganje Jelušić završio pitanjem zašto ulice u kojima su završeni iskopni radovi nisu asfaltirane. Razvidno je da se to neće dogoditi još za ovo malo toplijih dana, a preko zime se ne rade asfaltni radovi zbog tehničko-tehnoloških razloga. Zaključuje kako tu ne vidi nikakvu logiku, a odgovor od nadležnih nisu dobili.

Potom je na red došla tema odluke o načinu zbrinjavanja otpada, koju je prokomentirao vijećnik Marijo Zdelar. Na početku je utvrdio da je VG Čistoća, sukladno zakonskim propisima, bila dužna do kraja siječnja ove godine dati izvješće predstavničkom tijelu. Budući da to nisu učinili, ogriješili su se o zakon.

Goričani premalo razdvajaju otpad

– Po tome se već u startu vidi način na koji funkcioniraju stvari u Velikoj Gorici, tim više što je riječ o vitalnim problemima zaštite okoliša. Iz izvješća se može vidjeti da VG Čistoća 55 posto ukupnih prihoda troši na plaće zaposlenika, a da 10 posto odlazi na troškove goriva i održavanja opreme. Zbog zastarjele opreme to su uistinu veliki troškovi. Ono što posebno bode u oči jest činjenica da je određeni broj stavki iz izvješća neusklađen s novom uredbom o načinu prikupljanja i zbrinjavanja otpada – naglašava Zdelar.

Zdelar iz izvješća iščitava da je na odlagalištu Mraclinska Dubrava u prošloj godini odloženo 20.412 tona komunalnog otpada, a da nam je stopa odvojenog sakupljanja otpada svega 13,4 posto.

– Sukladno Zakonu o gospodarenju otpadom ta stopa treba biti 50 posto. Još 2017. godine vladajući su obećali da ćemo biti na tih 50 posto. A naš pilot-projekt traje već tri godine i kante koje su došle prije sedam mjeseci još uvijek nisu podijeljene. Iz izvješća se vidi i da je Grad prošle godine platio kaznu od 746 tisuća kuna zbog prekomjernog odlaganja otpada. Razvidno je da je potrebna bolja organizacija VG Čistoće prvenstveno prestankom zapošljavanja po stranačkom ključu nesposobnih i nekvalificiranih osoba – zaključuje Zdelar.

Odluka koju je izglasalo Gradsko vijeće nije dobra

Ističe da je to nužno potrebno jer upravo dolazi vrijeme kad će svi naši građani početi debelo plaćati ove nebuloze preko mjesečnih računa. Zdelar naglašava da prema europskim smjernicama onaj tko proizvodi otpad, plaća i njegovo zbrinjavanje. Odluka koja je prihvaćena na Gradskom vijeću ni u kojem slučaju nije dobra jer ne motivira građane da odvajaju otpad.

– VG Čistoća cijenu prema krajnjem korisniku izračunava tako da ukupne troškove odvoza i zbrinjavanja otpada podijeli na broj korisnika. Socijalno najugroženija kategorija, a to su naši umirovljenici, najviše će to osjetiti na svojoj koži jer im VG Čistoća nije, a sukladno zakonu je mogla, osigurati spremnike manje od 120 litara. Iz ove odluke nije vidljivo hoće li se i na koji način kontrolirati odvajanje otpada na kućnom pragu. U odluci stoji da će to raditi komunalni redari i nadležni inspektori, što je u našim okolnostima ravno znanstvenoj fantastici – ističe Zdelar.

Zaključno je istaknuo da će rezultat svih ovih loših poteza biti još intenzivnije nicanje divljih odlagališta, po čemu smo ionako već vodeći u Zagrebačkoj županiji. Tome u prilog ide i odluka o ograničavanju količina otpada koju građani mogu i smiju odložiti u reciklažnom dvorištu, što je također u suprotnosti sa zakonskim odredbama, ali i zdravim razumom, tvrdi Zdelar.

 

guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Ribničan
Ribničan
1 year ago

Dobro rečeno, ali hadezejce i pljAčkara to ne brine. Samo za se i za svoje, a ostali neka samo plačaju za ništa.