Most: Tražimo da GSG završi započeti posao i riješi problem neučinkovitog i skupog grijanja

grijanja
Foto: Matej Crnogaća

Vijećnici Mosta govorili su u petak na konferenciji za novinare o gorućem problemu za mnoge Velikogoričane kojem se još uvijek ne nazire kraj. Iako je problem gorući, njegove su posljedice hladni stanovi za stotine naših sugrađana koji imaju problem skupog i neučinkovitog grijanja.

Zoran Lovrić je na početku podsjetio na predizborno obećanje gradonačelnika Ačkara da će problem neučinkovitog i preskupog grijanja u Velikoj Gorici staviti na svoju listu prioriteta.

– Zima je pred vratima, a rješenja nema. Ostaju nam skuplji računi i neučinkovito grijanje koje će u konačnici najviše platiti naši građani, posebno umirovljenici. Za to je odgovorna nesposobna HDZ-ova vlast, zajedno sa svojim koalicijskim partnerima iz DP-a – ističe Lovrić.

O tome da su stari problemi unatoč energetskoj obnovi i predizbornim obećanjima i dalje prisutni, potvrdio je i Nenad Pantović, bivši predstavnik suvlasnika i stanara zgrade u Ulici Slavka Kolara 21, ispred koje je ova tiskovna konferencija i održana.

Energetska obnova nije dala zadovoljavajuće rezultate

– Kad smo ulazili u projekt energetske obnove, rečeno nam je kako ćemo njome riješiti pitanje grijanja i hlađenja. Uvjeravali su nas da će računi za grijanje biti manji, a učinkovitost puno veća. Međutim ništa od toga se nije dogodilo. Tražio sam razgovor s gradonačelnikom, do kojeg nažalost nikada nije došlo – razočarano govori Pantović.

Mostovci za ovaj problem nude i konkretno rješenje u vidu podešavanja cjelokupnog sustava grijanja, bez kojega nema željene učinkovitosti. Pilot-projekt podešavanja sustava već je završen u Magdalenićevoj ulici u zgradama na kućnim brojevima od 10 do 14. Rezultati su i više nego zadovoljavajući, o čemu je više ispričao Milan Milinković, direktor tvrtke koja je podešavanje sustava i izvela.

– Stanje prije podešavanja sustava bilo je prilično loše. Termostatske glave bile su podešene na 3, što bi trebalo osigurati temperaturu od 20 °C u stanovima. Međutim, radijatori su vrlo teško ili nikako postizali željenu temperaturu prostora. Razdjelnici topline nisu loše rješenje, ali samo onda kada je sustav podešen. Nakon cjelokupnog podešavanja sustava, situacija je postala puno bolja i u skladu sa specifikacijama i očekivanjima – ističe Milinković.

Sustav treba podesiti da bi bio učinkovit

Podešavanje sustava čini se kao nužan preduvjet za postizanje energetske učinkovitosti. Trebao bi se provesti u svim zgradama na kojima je završena energetska obnova. Tu bi ključnu ulogu trebao odigrati GSG, koji po Lovrićevim riječima ne čini ništa osim što uredno iz mjeseca u mjesec prikuplja novac od građana.

– Na mrežnim stranicama GSG-a stoji, između ostalog, da educiraju i savjetuju korisnike kako bi osigurali pristupačnost korištenja svojih usluga. Prva i posljednja edukacija toga tipa bila je prije šest godina – zaključuje Lovrić.

Završno se novinarima obratio i Ivan Bekavac, naglasivši da traže od gradske vlasti promptnu reakciju u rješavanju problema hladnih stanova naših brojnih sugrađana.

– Tražimo od odgovornih u GSG-u da svoj posao dovrše prema projektu, da obave potrebne izmjere i obave regulaciju sustava kako bi naši sugrađani što prije dobili ono što im je i obećano. Tražimo odgovornost, ali i nudimo rješenja – istaknuo je Bekavac.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare