Objavljene nove mjere: Potvrde se uvode za državne i javne službe, ograničavaju se javna okupljanja

mjere
Foto: Zagrebačka županija

Kao što je najavljeno, Nacionalni stožer civilne zaštite predstavio je u petak nove mjere kojima će se pokušati spriječiti daljnje širenje koronavirusa. Neke mjere stupaju na snagu u subotu, 6. studenog, a neke 15. studenoga.

Na konferenciji za novinare, ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović kazao je kako su ključna tri smjera djelovanja, postići što veću procijepljenost, drugo uvesti ograničenja za okupljanja i treće je postići što veću sigurnost prilikom obavljanja djelatnosti i poslova, koje se neće ograničavati, što se može dokazati testiranjem ili EU digitalnom potvrdom – rekao je Božinović.

Ograničavaju se okupljanja, a zabranjuje se održavanje svih javnih događanja i okupljanja u javnim prostorima na kojima je prisutno 50 osoba, osim ako se radi o događanju na kojemu sudjeluju samo osobe s EU digitalnom covid-potvrdom. Ova mjera stupa na snagu 6. studenoga.

Drugo, pooštravaju se mjere za održavanje svih događanja gdje će uz digitalnu potvrdu za sudjelovanje biti obvezno korištenje medicinske maske.

I dalje je na snazi mjera zabrane održavanja okupljanja na otvorenom za više od 100 osoba, osim ako se ne radi o osobama koje imaju digitalne covid-potvrde, rekao je Božinović.

Sva okupljanja mogu trajati do ponoći. Izuzetak su projekcije u kinu, ako su počele do 23 sata, kao i svadbe, koje moraju završiti do 2 sata iza ponoći. Svi sudionici moraju imati covid-potvrde.

Covid potvrde uvode se za državne i javne službe

Covid potvrde će se uvesti i za državne i javne službe. U tijeku su pripreme i idućih dana donijet će se nove odluke u kojima će se uvesti obveza posjedovanja covid-potvrda kao uvjet obavljanja djelatnosti, rekao je Božinović, dodavši da će se mjera uvesti za sve državne službenike i namještenike, lokalne, regionalne, područne samouprave, kao i za trgovačka društva kojima je osnivač država ili navedene samouprave. Odluka stupa na snagu od 15. studenog, a potvrde će morati imati i svi koji odlaze u te institucije.

Ovisno o epidemiološkoj situaciji do 15. studenoga se može uvesti obveza covid potvrde i za odlazak u teretane, rekreacijske, sportske centre, kao i za bazene, restorane i kafiće, ovisi kako će se kretati situacija, poručio je Božinović. Testiranje će se moći obaviti u laboratorijima, a trošak će refundirati poslodavac, zasad. Ovisno o situaciji, obveza testiranja će se uvoditi i za druge djelatnosti i donositi druge mjere.

Na novinarsko pitanje odnosi li se obaveza covid potvrda i na škole, Božinović je to potvrdio.

– Odnosi se na sve državne i javne službe. Za one koji su zaposleni na sustavu obrazovanja. Ako nisu cijepljeni ili nisu preboljeli, moraju se testirati dvaput tjedno – rekao je Božinović.

Danas imamo gotovo sedam tisuća novih slučajeva

U posljednja 24 sata zabilježeno je 6.932 nova slučaja zaraze virusom  SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 28.541. Među njima je 1.711 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 231 pacijent. Preminulo je 36 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 490.074 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 9.400 preminulo, ukupno se oporavilo  452.133 osoba od toga 3.983 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 26.362 osobe.

Do danas je ukupno testirano 3.155.683 osoba, od toga 15.079 u posljednja 24 sata.

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare