HZJZ objavio nove upute za škole: Detaljno je propisano kada učenici moraju nositi maske

maske
Foto: Gorica.info

U ponedjeljak se u školu vraćaju učenici osnovnih i srednjih škola koji se prošli tjedan proveli kod kuće zbog praznika i dva dana online nastave. Zbog sve većeg broja zaraženih, Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove upute za rad predškolskih, osnovnih i srednjih škola o nošenju maske.

Osim dosadašnjih uvjeta kada se nose maske, dodatno je da maske moraju nositi i učenici od 5. razreda osnovnih škola nadalje tijekom cijelog boravka u školi i tijekom boravka u učionici, čak i kada je riječ o ustanovi u kojoj je razmak u učionicama između svih osoba (učenika, nastavnika i dr.) veći od 1,5 metra.

Zatim, učenici srednjih škola tijekom cijelog boravka u školi i tijekom boravka u učionici, čak i kada je riječ o ustanovi u kojoj je razmak u učionicama između svih osoba (učenika, nastavnika i dr.) veći od dva metra.

Nadalje, nastavnici, odgajatelji i drugi djelatnici škola i dječjih vrtića kao i roditelje i druge odrasle osobe tijekom cijelog boravka u školi/dječjem vrtiću i tijekom boravka u učionici odnosno odgojno-obrazovnoj grupi; iznimno cijepljeni odgajatelji i učinitelji razredne nastave kao i odgajatelji i učitelji razredne nastave koji su unazad 12 mjeseci preboljeli COVID-19 ne trebaju nositi masku kada borave u svojem razrednom odjelu odnosno u svojoj odgojno-obrazovnoj grupi.

Lokalni stožeri ne mogu odlučivati o prestanku nošenja mske

Naposljetku, maske su obavezne i za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole (uključujući četvrti razred) kod prolaska zajedničkim prostorijama odnosno u svim situacijama kraćeg trajanja kada se učenici jednog razreda miješaju s učenicima drugog razreda (u učionici učenici do 4. razreda, uključujući četvrti razred, ne nose masku).

Također, lokalni stožeri ne mogu odlučiti kada će se u školama prestati nositi maske, već je to isključivo odluka Nacionalnog stožera.

Djeca rane i predškolske dobi, kao i učenici s teškoćama u razvoju koji svladavaju posebne programe, ne nose zaštitne maske. Izuzet od obveze nošenja maske u školi može biti samo učenik/djelatnik čije zdravstveno stanje to onemogućuje; navedeno utvrđuje nadležni školski liječnik za učenika ili obiteljski liječnik za djelatnika.

Maske nije potrebno nositi za vrijeme nastave tjelesne i zdravstvene kulture, drugih oblika tjelesne aktivnosti i za vrijeme objeda.

guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Ribničan
Ribničan
2 months ago

Nemaju pojma, samo nas maltretiraju. I nas i djecu.