Marija Bubaš: Cijepljena osoba ima 20 puta manju šansu nekoga zaraziti

bubaš
Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, jutros je za HTV rekla da osoba cijepljena protiv covida ima 20 puta manju šansu nekoga zaraziti, te da virus ne može dugo obitavati na sluznici cijepljene osobe.

Osvrnula se i na tvrdnje protivnika covid potvrda da su one suvišne i opasne jer cijepljeni ionako šire zarazu.

– Ja bih zapravo radije pitala šire li cijepljeni zarazu ili bivaju zaraženi, a poznato je da cijepljena osoba 20 puta ima manju šansu nekoga zaraziti. Činjenica je da je daleko manji rizik da osoba koja je cijepljena, koja u nekom trenutku može imati virus na sluznici nazofarinksa, zarazi drugu osobu koja nije cijepljena, daleko je manji rizik nego kada se susretnu dvije osobe koje nisu cijepljene, a jedna je zaražena a druga nije – rekla je Bubaš.

Dodala je da virus ne može dugo obitavati na sluznici osobe koja je cijepljena, te poručila da treba biti oprezan, savjestan, nositi masku i da tada neće zaraziti nikoga.

Za slučaj u kojem su supruga i kći su pozitivne, imaju temperaturu, kod kuće su, liječe se, nije riječ o težem obliku bolesti, a suprug ima covid-potvrdu i najnormalnije odlazi na posao, rekla je da bolesni koji imaju lakši oblik bolesti trebaju biti kod kuće u izolaciji te da ne treba dolaziti do kontakta između osobe koja je cijepljena, bez obzira na to što je cijepljena ili bilo kojeg drugog ukućana sa zaraženima.

– To je pisalo od prvog dana u svim našim preporukama – rekla je Bubaš.

Ako imate pitanja, dođite u savjetovalište

Bubaš je navela i da već skoro dva mjeseca djeluje savjetovalište koje vodi na Rockefellerovoj 7, svake subote bez najave od 8 do 12.

– Dolaze ljudi koji su poljuljani zbog često oprečnih informacija koje im se serviraju kroz razne načine komuniciranja s javnošću – rekla je Bubaš.

– Tko god ima otvorenih pitanja, pozivam ga da dođe, da donese medicinsku dokumentaciju i da razgovaramo – rekla je Bubaš za HTV.

 

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare