Stižu nove kazne za vozače: Za prebrzu vožnju policija će po novom naplaćivati 1000 kuna

kazne
Foto: Gorica.info

Izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama donose veće kazne za vozače koji prebrzo voze. Umjesto dosadašnjih 500 kuna kazna će iznositi 1.000 kuna. Dosadašnje kazne nisu ispunile svrhu jer počinitelje prekršaja ne odvraća od ponavljanja činjenja prekršaja, objašnjavaju u MUP-u.

– U prvih deset mjeseci ove godine najviše osoba smrtno je stradalo zbog brzine neprimjerene uvjetima – i to 35 posto – te zbog nepropisne brzine  – 3 posto . Ukupno je zbog neprilagođene i nepropisne brzine u ovoj godini smrtno stradalo 99 osoba, odnosno 38 posto od ukupno stradalih 259 osoba – izjavio je ministar Davor Božinović.

Posebna pravila za romobile, koturaljke i role

Zakonom se definiraju i nove kategorije vozila na način da se dodaju kategorije, kao što su pomoćna pješačka sredstva u što spadaju romobili bez motornog ili električnog pogona, koturaljke, role te osobno prijevozno sredstvo u koju će spadati vozila koja nisu razvrstana u niti jednu kategoriju vozila.

Propisuje se da su se vozači osobnih prijevoznih sredstava dužni kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom u smjeru kretanja, a u slučajevima da biciklistička staza ili traka ne postoji, mogu se kretati površinama namijenjenim za kretanje pješaka te zonama smirenog prometa, pod uvjetom da vode računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu koji se kreću po navedenim površinama.

Liječnici moraju prijaviti vozača koji nije sposoban voziti

Također se ovim zakonom propisuje obveza liječnika koji je obavio pregled ili je liječio vozača te izabranog liječnika da ukoliko, na zdravstvenom pregledu ili u tijeku liječenja, utvrdi zdravstveno stanje radi kojeg vozač nije više sposoban upravljati vozilom privremeno, a najduže na šest mjeseci, o tome upozori vozača, upozorenje evidentira u medicinskoj dokumentaciji i o tome obavijesti policijsku upravu ili policijsku postaju preko CEZIH-a.

Kada je zdravstveno stanje vozača teže narušeno, liječnik će ga poslati izvanredni nadzorni zdravstveni pregled.

 

guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Ribničan
Ribničan
6 months ago

Znači da nam više ne treba medicina rada kako bi obavili pregled za vozačku dozvolu.