Super savjeti: Znate li kako najlakše i najbrže očistiti kuhinjsku slavinu od kamenca?

slavinu
Foto: Pixabay

Kamenac koji se skuplja na slavini u kuhinji doista je teško iskorijeniti, ma koliko god da smo revni i redovito je čistimo.

Ako živite u području s tzv. tvrdom vodom, onda vam je dobro poznato to da se brzinom svjetlosti na slavini u kuhinji nakupi kamenac.

Sudoper i slavina zauzimaju glavno mjesto u kuhinji pa je, osim što trebaju besprijekorno funkcionirati, bitno i to da dobro izgledaju, bez vidljivih mrlja od kamenca, nakupina nečistoća, ostataka sredstva za ručno pranje suđa…

Treba istaknuti to da je upravo slavina najpogodnija za nakupljanje kamenca, na koji se, ako se ne uklanja, začas natalože prljavština, ostaci deterdženta, ali i plijesan, hrđa… Ako koristite proizvode namijenjene čišćenju ovog područja u kuhinji, pripazite da se ne radi o agresivnim sredstvima koja mogu oštetiti pipu i sudoper.

Ako pak više volite „uradi sam“ metodu, onda imamo sjajno rješenje: pastu od sode bikarbone. Nekoliko žlica sode bikarbone pomiješajte s nekoliko žlica vode, pa dobivenu pastu krpom nanesite na slavinu i ribajte spužvicom. Rezultat će biti zapanjujući!

Odlično rješenje je i alkoholni ocat: pošpricajte ga po slavini, ostavite nekoliko minuta i izribajte spužvicom. Sok limuna ili trljanje tvrdokornih naslaga limunom učinit će također vaše slavinu blistavom, ali i mirisnom.

Ako primijetite da voda sporije teče, kamenac se najvjerojatnije nakupio u samoj slavini, odnosno u raspršivaču vode koji se nalazi na svakoj suvremenoj pipi, tzv. perlatoru.

Skinite ga sa slavine tako da kliještima odvrnete ‘glavu’ te odvojite mrežicu od gumice i prstena glave. Tu mrežicu tretirajte mekšom četkicom za zube na koju ćete staviti ocat, sodu bikarbonu, limunov sok ili neko kemijsko sredstvo i kamenac će nestati, a vi ćete opet imati normalan mlaz vode. Ili stavite mrežicu preko noći u čašu s octom i riješite se kamenca. Preporučuje se njeno čišćenje barem tri, četiri puta godišnje, piše tportal.

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare