Tomislav Landeka, ravnatelj ŽUC-a: Zimska služba Zagrebačke županije spremna za zimu

služba
Foto: Dražen Kopač / Zagrebačka županija

Više od 10.000 tona soli i 7.000 mᶟ sipine te 58 strojeva osigurano je za uspješno provođenje radova održavanja cesta u zimskom razdoblju na području Zagrebačke županije – rečeno je danas prilikom smotre Zimske službe Zagrebačke županije koja je spremna na nadolazeću zimu.

Županijska uprava za ceste (ŽUC) Zagrebačke županije organizira provođenje zimske službe na 1.230 km županijskih i lokalnih cesta na području Zagrebačke županije raspoređenih u III. i IV. razinu prednosti u razdoblju od 15. studenoga ove godine do 15. travnja 2022.

Ravnatelj ŽUC-a Tomislav Landeka pojasnio je kako je za spomenute ceste osigurano 5.000 tona soli i 5.000 mᶟ sipine te je apelirao na vozače da se pridržavaju ograničenja brzine na cestama.

– Cilj je da naši stanovnici budu zadovoljni i da sezonu završimo sa što manje prometnih nesreća – poručio je Landeka.

Na području Zagrebačke županije nalazi se i 460 km državnih cesta (I. i II. razina prednosti) za koje su nadležne Hrvatske ceste, a za njihovo održavanje osigurano je  5.700 tona soli te 2.030 m³ sipine.

Radove zimskog održavanja za državne, županijske i lokalne ceste izvode Županijske ceste Zagrebačke županije d.o.o. i to putem stožera zimske službe kroz 7 mjesta pripravnosti (Okuje, Goričica, Vrbovec, Zaprešić, Samobor, Jastrebarsko, Ivanić-Grad).

– Kroz ovih 7 mjesta pripravnosti za potrebe zimske službe raspolažemo s ukupno 58 u potpunosti opremljenih vozila. To znači da u prosjeku jedno vozilo održava manje od 30 km ceste, što je na razini prethodnih godina – rekao je direktor Županijskih cesta Tomislav Bačanek dodavši da je u tijeku i postavljanje 1000 dodatnih prometnih znakova koji upozoravaju na poledicu, takozvane ‘pahulje’, više od 300 komada dopunskih ploča opasnosti te više od 2000 rubnih štapova.

Tomljenović: Za ŽUC i u 2022. osigurana dodatna sredstva

– Građani se ne moraju brinuti hoće li ceste biti prohodne i osposobljene u zimskim uvjetima. Sve službe su spremne, a ja apeliram na naše stanovnike da vožnju prilagode zimskim uvjetima na prometnicima jer u pitanju su ljudski životi, a s time se ne isplati kockati – istaknuo je zamjenik župana Damir Tomljenović dodavši da  Županija i proračunom za 2022. godinu predviđa dodatna sredstva za ŽUC.

Inače, ceste III. razine prednosti su uglavnom županijske ceste te lokalne ceste većeg prometno-ekonomskog značaja s autobusnim linijama, prilazi željezničkim postajama i važnijim industrijskim i turističkim centrima na kojima se prohodnost osigurava od  5:00 do 20:00 sati, s mogućnošću zastoja do 2 sata između 20:00 i 5:00 sati kod prosječnog sniježenja, te osiguranje jednog prometnog traka s mogućnošću zastoja od 2 sata između 20:00 i 5:00 sati kod iznadprosječnog sniježenja. Ceste IV. razine prednosti su neke županijske ceste manjeg prometno-ekonomskog značenja kao i sve lokalne ceste koje nisu u III. razini prednosti, a njihova se prohodnost mora osigurati od 7:00 do 20:00 sati te su kod prosječnog sniježenja mogući kraći zastoji, a kod iznadprosječnog sniježenja mogući su zastoji do jednog radnog dana.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare