Tanke plastične vrećice u kojima kupujemo voće i povrće uskoro će biti zabranjene u Hrvatskoj

vrećice
Foto: Pixabay

Tanke plastične vrećice u kojima u trgovinama kupujemo voće ili povrće uskoro se više neće smjeti koristiti. Prije nekoliko mjeseci najavljena je zabrana stavljanja tankih plastičnih vrećica na tržite u Hrvatskoj, koja bi trebala stupiti na snagu 1. siječnja 2022. godine.

Sanja Radović, načelnica sektora za održivo gospodarenje otpadom u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, za emisiju “Dobro jutro, Hrvatska” potvrdila je kako će se zabrana zaista i provesti.

Dodaje kako je smanjenje potrošnje plastičnih vrećica tema razgovora već godinama.

– Na razini Europske unije imamo direktivu koja je to propisivala još 2015. godine – u Hrvatskoj je ona prenijeta kroz Pravilnik o ambalaži i otpadnoj ambalaži – a na temelju koje imamo obaveznu naplatu upravo tih laganih plastičnih vrećica. To znači da kad dođete u dućan, vi tu vrećicu morate platiti, za razliku od prije kad su one bile besplatne, kaže Radović i dodaje kako u 2019. rezultati smanjenja potrošnje takvih vrećica nisu bili zadovoljavajući, stoga je odlučeno uvesti strože mjere.

– Od sljedeće godine je zabrana stavljanja na tržište upravo takvih laganih, plastičnih vrećica, objašnjava.

vrećice
Foto: PIxabay

Ipak, mnogo je vrsta plastičnih vrećica, pa je građanima teško razlikovati o kojim se točno vrećicama radi.

– To su one na rolicama, u koje stavljamo voće i povrće. I na tržnicama su te lagane, tanke plastične vrećice. Da bi njihovo korištenje i dalje bilo dozvoljeno moraju udovoljavati uvjetima higijenske zaštite hrane ili sprječavati rasipanje te hrane. Debele plastične vrećice, deblje od 50 mikrona, i dalje ostaju na tržištu i njih se plaća. Ostaju na tržištu iz razloga što se mogu višekratno koristiti. Smisao svih ovih mjera je upravo da se potakne višekratno korištenje – bilo da se koriste takve plastične vrećice, ili ove alternativne od tkanine, papira, ili košare, objasnila je Radović.

 

guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Goricanka
Goricanka
2 months ago

Da li se je itko zabrinuo zbog mogucnosti zaraze pri “biranju voca i povrca golim rukama” u trgovackim centrima i na trznicama? Te vrecice nisu potrebne ako je voce i povrce zapakirano i izvagano, ali po pravilima o zdravstvenoj ispravnosti hrane. Borimo se s Covidom!!!? Gdje su sanitarni inspektori i ostali koji bi trebali prosetati trznicama i trgovackim centrima? Neki ljudi bez razmisljanja dodirnu npr. 10 salata, kruha, peciva, paprika.. golim rukama a ne kupe nista. Na zalost, ne peru svi ruke redovito. Mogucnost zaraze Covidom na prodajnim mjestima je velika. Prije ukidanja vrecica potrebno je razmisliti kakvu hranu jedemo… Read more »