Velikogorički dvojac usred nove afere: Političar Željko Fadljević i poduzetnik Tomislav Gligora završili u pritvoru

fadljević i gligora
Željko Fadljević i Tomislav Gligora -velikogorički dvojac usred najnovije kriminalno-političke afere

Velikogoričani su u glavnim ulogama najnovije političko-kriminalne afere čiji su protagonisti završili u jednomjesečnom pritvoru. Radi se o političaru Željku Fadljeviću (46) i vlasniku informatičke tvrtke Fleksbit Tomislavu Gligori (36). Uz dvojac iz Velike Gorice u pritvoru je završio i poduzetnik Goran Puklin (47).

Nekima lutrija nije igra na sreću jer oni sigurno dobivaju

Puklina sumnjiči da je Gligorinoj tvrtki Fleksbit sređivao poslove s Hrvatskom lutrijom preko bivšeg direktora Sektora logistike te državne tvrtke Željka Fadljevića. Tužiteljstvo je izvijestilo kako Fadljevića sumnjiči da je Gligorinu Fleksbitu u postupcima javnih nabava osiguravao status jedinog valjanog ponuditelja omogućavajući mu dobivanje i ugovaranje poslova s Hrvatskom lutrijom.

Iz Hrvatske lutrije su šturo izvijestili da Fadljević već dvije godine ne radi u njihovoj tvrtki. “’Gospodin, čije se ime u nekim medijima danas navodi u kontekstu rada u Hrvatskoj lutriji, već dvije godine nije u radnom odnosu, a prestanak radnog odnosa inicirala je Uprava Hrvatske lutrije’, navodi se u priopćenju iz Hrvatske lutrije.

Fadljević, međutim, nije nepoznato ime na velikogoričkoj političkoj sceni. Bio je dugogodišnji član HSLS-a, jedno vrijeme je vodio goričku gradsku organizaciju te stranke, a kasnije je godinama bio na čelu HSLS-a Zagrebačke županije.

fadljević
Fadljević je godinama bio prvi HSLS-ovac Zagrebačke županije / Foto: HSLS

Plivanje u političkim vodama

Kandidirao se i na raznim izborima – od onih za Vijeće gradske četvrti Braća Radić pa do parlamentarne razine. Uspio je 2009. godine ući u Skupštinu VG Vodoopskrbe. Tih je godina (od 2006. do 2009.) bio i član Nadzornog odbora Zračne luke Zagreb. Na obje pozicije svoje provjerene kadrove imenuje politika.

Na parlamentarnim izborima 2011. godine bio je četvrti na listi HSLS-a u VI. izbornoj jednici. Bili su to izbori na kojima je uvjerljivo pobijedio SDP kojeg je tada vodio Zoran Milanović. Lista na kojoj je bio Fadljević osvojila je 4,46% ili nešto manje od 10.000 glasova u VI. izbornoj jedinici. Bili su peti od 29 lista koje su se natjecale na tim izborima u našoj izbornoj jedinici.

Iako Fadljević nije imao priliku sjesti u saborske klupe, relativno je vješto plivao u političkim vodama Zagrebačke županije. Bio je i vijećnik u prošlom sazivu Skupštine Zagrebačke županije. U nju je ušao kao HSLS-ovac na zajedničkoj listi njegove stranke s HDZ-om i HSU-om, ali je 2019. zatražo ispisnicu iz stranke i nastavio kao nezavisni vijećnik.

No, u svibnju 2020. godine odlučio je navuči novi stranački dres – potpisao je pristupnicu za HDZ.

Iz HSLS-a Fadljević je nakratko prešao u nezavisne, a lani je ušao u HDZ

Fadljević je uvijek na strani poduzetništva

– S obzirom da smo imali dobru suradnju odlučio sam pristupiti stranci. Bivšim kolegama želim sve najbolje u budućem radu, dok ja zajedno sa svojim novim kolegama nastavljam raditi na daljnjem unapređenju županije. Naglasak mog djelovanja bit će prvenstveno na gospodarstvu, jer tu ima prostora za otvaranje novih radnih mjesta i daljnjoj pomoći poduzetništvu. No, nikako ne smijemo zanemariti niti školstvo, kao ni zdravstvenu skrb – istaknuo je Fadljević za 01Portal.

Cinici bi rekli da je tada imao već dobra iskustva s pomaganjem poduzetništvu. Naravno, ako su sumnje tužiteljstva za nezakonito pomaganje Gligorinom Fleksbitu utemeljene na dokazima. Naime, prema USKOK-u, Hrvatska lutrija je kao investitor Fleksbitu dodijelila javne nabave IT usluga vrijedne 8,2 milijuna kuna.

Fadljevića u Sudskom registru nalazimo povezanog s devet tvrtki. Neke funkcije su prošle, neke od tih firmi su ugašene, no još uvijek je aktivan njegov status u tvrtki ROL-BO, društvu s ograničenom odgovornošću za posredovanje u trgovini. U toj je tvrtki u statusu osnivača/člana društva s još dvoje ljudi.

Isto tako nalazimo ga i u tvrtki PARTNER USLUGE 2011 društvo s ograničenom odgovornošću za trgovinu i usluge gdje je također član/osnivač društva, a od 2011. do 2017. bio je direktor. Krajem prošle godine Fadljević je osnovao tvrtku Integrated Business Solution (za informatičke usluge) u kojoj je i direktor. Tvrtka ima sjedište u Velikoj Gorici.

Velikogoričani postaju stalni akteri političkih afera?

Osumnjičeni trojac provest će sljedećih mjesec dana u pritvoru. Već su počele curiti informacije iz istrage. Jutarnji list je doznao da je sve krenulo iz mobitela Gorana Puklina, koji mu je oduzet lani u listopadu zbog sumnji da je skrivao novac bivšeg predsjednika Uprave Janafa Dragana Kovačevića. Jutarnji navodi da su policija i USKOK pronašli cijelu povijest komunikacije WhatsApp grupe u kojoj su, uz Puklina, bili Fadljević i Gligora. Ta prepiska ih, navodno, tereti da su 2018. i 2019. godine namještali da Fleksbit od Hrvatske lutrije bobiva poslove nabave softvera.

Velikogoričani su, dakle, opet usred afere. Sjetimo se da su prije samo godinu dana iz sličnih razloga novinske stupce punili tadašnji gorički gradonačelnik Dražen Barišić, tadašnji šef VG Vodoopskrbe Tomislav Jelisavac i poduzetnik Krešo Petek…

guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Ribničan
Ribničan
9 days ago

Ma ne vjerujem. To su sve laži i objede, da ne velim podmetanja.