Država tužila platformu Možemo! jer su na lokalnim izborima na listi imali previše žena

možemo
Foto: Gorica.info

Država je tužila platformu Možemo! jer su na lokalnim izborima u Osijeku na listi imali previše žena. Naime, od ukupno 31 osobe na listi, njih 23 su bile žene. Prijeti im kazna od 40.000 kuna.

Iz Možemo! poručuju kako je tužba protivna svrsi zakona, a to je upravo ostvarivanje veće zastupljenosti žena u politici i u predstavničkim tijelima nego što je sad slučaj.

– Politika u Hrvatskoj je prečesto klub muškaraca – vlade imaju po dvije ili tri ministrice, u Saboru je manje od 30 posto žena, a na lokalnoj razini su brojke često još i gore. Veće uključivanje žena u politiku jedan je od ciljeva našeg djelovanja – zato su na našim listama, za razliku od većine drugih političkih opcija, žene ne samo podjednako zastupljene, nego su i na vrhu listi. Liste gotovo uvijek slažemo po tzv. zip modelu, u kojem se na listi izmjenjuju muškarci i žene kako bi ih podjednak broj ušao u predstavnička tijela. To ne radimo zato da zadovoljimo formu ili zakon, nego zato što iskreno vjerujemo da veća zastupljenost žena može promijeniti politiku, javni diskurs i naše društvo nabolje – objavili su iz platforme Možemo!.

Iz Možemo! ističu kako su ponosni na broj žena koje su imali na listi za Gradsko vijeće Grada Osijeka i na činjenicu da su se upravo žene kandidirale u većem broju, u jednom od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojem se ljudi boje politički aktivirati i kandidirati iz straha od osvete gradskih vlasti. Ovo je prvi ovakav slučaj u Hrvatskoj.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare