KOLUMNA Put do uspjeha: Ključno je kako ćete ispričati svoju priču. Imate “moćno oružje“ u rukama ako to znate učiniti… Piše: Siniša Drobnjak, velikogorički poduzetnik

siniša drobnjak
Siniša Drobnjak

Portal Gorica.info želi široj javnosti predstaviti uspješne Velikogoričane, njihove priče i njihova razmišljanja koja mogu biti inspiracija drugima. Jedan od takvih je i Siniša Drobnjak, privatni poduzetnik od 1995. godine.

U avanturu privatnog poduzetništva krenuo je iz kuće svojih roditelja od kojih je i posudio novac, dovoljan za osnivanje tvrtke i troškove prve prezentacije, na kojoj nije uspio doći do svog prvog kupca.

Danas je Siniša vlasnik nekoliko uspješnih tvrtki u regiji, koje se bave razvojem IT rješenja i distribucijom proizvoda u dentalnoj medicini.

Poslovna znanja je stjecao na prestižnim američkim i europskim poslovnim školama, a zadnjih nekoliko godina pomaže svojim klijentima u njihovom osobnom razvoju i tranziciji iz uloge zaposlenika u poziciju vlasnika.

U slobodno se vrijeme bavi humanitarnim radom i promicanjem tradicionalnih vrijednosti Turopolja, kao građanin Velike Gorice.

Otac je prekrasne djevojčice s kojom dijeli strast prema američkim konjima. Siniša je, među ostalim testiranjima vlastitih granica, završio i 104 kilometra dugu avanturu po vrletima Velebita, o čemu je također napisao priču za naš portal.

Ovo je Sinišina 44. kolumna za portal Gorica.info.

SVATKO ŽELI BITI HEROJ SVOJE PRIČE

Jeste li znali da smo u samo tjedan dana izloženi istoj količini informacija koju je čovjek prije 100 godina dobio usvom cijelom životu!?

Namjerno sam napisao da smo “izloženi” informacijama, a ne da smo ih primili.

Razlog je u tome što se mozak se kao organ nije drastično razvio u proteklih nekoliko tisuća godina, ali se svijet oko nas drastično promijenio.

Suvremeni je čovjek razvio frontalne režnjeve mozga koji su zaduženi za percepciju okolne stvarnosti, upravljanje govorom i memorijom, izražavanje emocija, volje i motivacijsko djelovanje. 

Prefrontalni korteks, dio frontalnih režnjeva, odgovoran je za sposobnost osobe da uči, oblikuje karakteristike  ponašanja, razmišljanje, kognitivne funkcije i socijalizaciju.

“Problem” suvremenog čovjeka je u tome što taj dio mozga koji pojednostavljeno služi za razmišljanje, ne može obraditi veliku količinu informacija u realnom vremenu.

Ili da to pojasnimo jednostavnim primjerom – zamislite si situaciju u kojoj vaš kupac trči na sobnoj traci za trčanje, koja je podešena na najveću brzinu. 

U trenutku kad više ne može održavati tempo trčanja na traci i jedino o čemu razmišlja je kako da siđe s trake i odustane, prilazite mu i krećete s prezentacijom svog proizvoda ili usluge.

Što mislite, koliko će dugo kupac u takvoj situaciji izdržati i hoće li ključne informacije, koje mu želite prenijeti, uopće doprijeti do njega?

Upravo se tako “osjeća” naš mozak, koji je od trenutka kad otvorimo oči doslovce bombardiran informacijama koje dolaze s mobitela, TV-a i svih drugih medija kojima smo stalno izloženi.

Koji je onda način da dopremo do pažnje kupca, čiji se mozak ne može obraniti od poplave informacija?

Jeste li primjetili da kad odete u kino, odličan film će nam zaokupiti pažnju u tolikoj mjeri da počnemo proživljavati sve što se dešava glavnom junaku? Moć dobre priče i načina kako su je redatalj i glumci ispripovjedali, uvući će na dva sata sve gledatelje u izmišljeni filmski svijet.

No, to nije samo zbog odlične priče – ključan je način kako smo priču ispričali. Ključan je “storytelling”.

Postoje stroga pravila i recepti po kojima se piše scenarij za hollywoodske blockbustere.

Glavni junak je uvijek u nepovoljnoj poziciji na početku priče i u nekom trenutku susreće “vodiča” – osobu ili događaj, koji će u njemo probuditi njegove stvarne moći.

Glavni junak ne bi bio to što je bez “negativca” – problema koji si na početku priče čini nesavladivim.

Ali uz pomoć vodiča i kroz vlastitu unutrašnju borbu, naš će heroj na kraju pobijediti u transformirati se u bolju verziju sebe.

Ako savladate umjeće pripovjedanja imati ćete moćno oružje da ispričate priču koju će vaš glavni junak čuti usprkos poplavi informacija. 

Ne zaboravite, svi želimo biti heroji svoje priče.

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare