Lavovi u zagrebačkom Zoološkom vrtu zaraženi koronom: Pozitivan i njihov timaritelj

lavovi
Foto: Zoološki vrt Zagreb

Lavovi u zagrebačkom Zoološkom vrtu zaraženi su koronavirusom. U uzorcima izmeta i brisa laboratorijskim pretragama potvrđen je virus SARS-CoV-2, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Lavovi su testirani jer su imali kliničke znakove bolesti te epidemiološke poveznice s covid oboljelom osobom.

Ovo je prva potvrda bolesti u bilo koje vrste životinja u zoološkom vrtu u Hrvatskoj od početka pandemije.

Iz Ministarstva poljoprivrede podsjećaju da zasada, prema tumačenjima Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE), nema dokaza  da kućni ljubimci imaju značajnu ulogu u širenju virusa SARS-CoV-2 na ljude te se stoga rizik od širenja bolesti na ljude smatra vrlo niskim.

Bez obzira na to što nema epidemioloških pokazatelja da kućni ljubimci sudjeluju u širenju infekcije na ljude, i dalje se preporuča da osobe za koje postoji sumnja ili u kojih je potvrđeno da su oboljele od covida izbjegavaju bliski kontakt sa svojim kućnim ljubimcima te brigu o njima povjere drugoj osobi do ozdravljenja.

Također se preporuča primjena dobre higijenske prakse i nošenje zaštitne maske za lice. Životinje vlasnika  zaraženih virusom trebale bi se držati u zatvorenom prostoru, sukladno epidemiološkim mjerama koje se primjenjuju i na oboljele osobe.

Također, kao dio dobre opće prakse, pri rukovanju i njezi životinja potrebno provoditi osnovne higijenske mjere uključujući pranje ruku nakon rukovanja i boravka s životinjama, hranom za životinje, kao i izbjegavanje ljubljenja, lizanja od strane životinja ili dijeljenja iste hrane.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare