Nagrade Grada Velike Gorice: Ovo su naši sugrađani koji su zaslužili najviša priznanja za svoj rad

nagrade
Arhivska fotografija: Gorica.hr

Nagrade Grada Velike Gorice i ove će godine pripasti našim najzaslužnijim sugrađanima i sugrađankama. Nagrade se dodjeljuju u povodu Dana grada koji se obilježava 13. prosinca na blagdan Svete Lucije, zaštitnice Velike Gorice.

Za Povelju Grada Velike Gorice za životno djelo predložen je Stjepan Šipušić poznatiji kao Kazo koji od mladosti aktivno sudjeluje u obrazovnom, društvenom i kulturnom života u Velikoj Gorici. Stjepan Šipušić umirovljeni je učitelj s 44 godine radnog staža u velikogoričkim osnovnim školama. Uključen je u rad Plemenite općine turopoljske i brojnih drugih udruga i zajednica. Brojne generacije upoznale su turopoljsku baštinu zahvaljujući upravo Stjepanu Šipušiću, autor je velikog broja različitih kulturnih i turističkih proizvoda kojima se promiče Turopolje.

Za nagrade Grada Velike Gorice s likom Franje Lučića predloženi su Igor Paro i Tomislav Odžić.

Igor Paro nastavnik je komorne glazbe i gitare u Umjetničkoj školi Franje Lučića. Sa svojim učenicima osvojio je brojne nagrade na različitim natjecanjima. Osim pedagoškog djelovanja razvio je i bogatu karijeru kao jedan od pionira lutnje. Autor je i izvođač glazbe za igrani film “Ribanje i ribarsko prigovaranje” za što je dobio Zlatnu arenu u Puli 2020.

Tomislav Odžić poznatiji je kao Tomo Vega, dugi niz godina aktivan je u sportskom i društvenom životu. Ne samo da je trener već i edukator, motivator i primjer djeci. Napisao je dječju slikovnicu “Lukasova plesna pustolovina” o dječaku koji se bavi plesom i poteškoćama s kojima se suočava zbog toga i drugu slikovnicu “Grga traži obitelj” koja donosi priču o životu djece koja žive u domovima za nezbrinutu djecu.

Nagrade s likom Nikole Škrlca Lomničkog

Za nagrade Grada Velike Gorice s likom Nikole Škrlca Lomničkog predloženi su DVD Turopolje i Mato Čorić.

DVD Turopolje djeluje već punih 80 godina, pokretači su i organizatori mnogobrojnih akcija, sudjeluju u svim aktivnostima od ekoloških akcija, čuvanja kulturne baštine, humanitarnih akcija, predavanja u školama,…Za svoj rad dobili su brojne nagrade i priznanja.

Mato Čorić, dragovoljac je i invalid Domovinskog rata u kojem je sudjelovao do 1991. pa do samog kraja. Kao predsjednik goričke HVIDR-e zalagao se za bolje uvjete i dostojanstven život ratnih vojnih invalida i svih branitelja. Aktivan je u MO Selnica Ščitarjevska. Pokrenuo je brojne projekte koji su doprinijeli kvalitetnijem životu u Selnici. U jednom mandatu bio je i vijećnik u Gradskom vijeću.

Nagrade “Krčka vrata”

Za nagradu Grada Velike Gorice „Krčka vrata“ predložen je Nedjeljko Savić i Slava Noršić.

Nedjeljko Savić od 1999. bavi se proizvodnjom salate i drugog povrća jer je tada ostao bez posla. Danas ima proizvodnju na 60 hektara, od toga je 20 posto zemljišta u njegovom vlasništvu, ostalo je u zakupu. Godišnje proizvede oko 900.000 komada salate kristalke te 115 tona poriluka. Trenutačno zapošljava 18 radnika

Slava Noršić zavoljela je brijačko-frizerski posao zahvaljući svom ocu koji je otvorio brijačnicu u Velikoj Gorici 1950. Brijačnica “Brico i Seka” najstarija je gorička brijačnica koju je Slava, koju svi zovu Seka, preuzela 1974., a od 2011. posao je naslijedio njezin sin Tomislav. Iako je u mirovini, Slava Noršić i dalje pomaže sina kada zatreba i odgaja buduće majstore.

Nagrada „Zlatna turopoljska podgutnica“

Dodijelit će se i pet nagrada Grada Velike Gorice „Zlatna turopoljska podgutnica“.

Za Zlatnu Turopoljsku podgutnicu predloženi su Stipo Duvnjak, Ivan Čengić, obitelj Dijanežević, Mirjana Hrženjak i Turopoljske mažoretkinje.

Stipo Duvnjak od 2006. aktivno sudjeluje u radu KUD-a Čiče. Organizirao je više različitih projekata i programa, Međunarodna smotra folklora, Dječja smotra folklora… Aktivno je sudjelovao u obnovi stare škole, gradnji turopoljske okućnice, obnovi konjskog tramvaja zvanog kojnača. Angažirao se i u provedbi europskog projekta koji se financira bespovratnim sredstvima i na kojem su zaposlene četiri osobe iz lokalne zajednice.

Ivan Čengić trener je u atletskom klubu osoba s invaliditetom „Uspon“ od 2013. Trenira olimpijca Velimira Šandora s kojim je dosad osvojio više medalja na najvećim svjetskim natjecanjima.

Snježana i Stjepan Dijanežević vlasnici su Turopoljskog grunta koji se sastoji od obiteljskog gospodarstva iz 19. stoljeća. Grunt prikazuje život u Turopolju kakav je nekada bio. Dobitnici su brončane povelje za najbolju destinaciju Suncokret ruralnog turizma Hrvatske.

Mirjana Hrženjak bavi se kulturno-umjetničkim amaterizom od 1976. godine. Nekada je bila plesačica u ŽKUD-u „Vinko Jedžut“, a danas je članica KUD-a Gradići, čija je jedna od osnivačica. Sudjelovala je i u osnivanju zajednice kulturno-umjetničkih udruga Grada Velike Gorice i Zagrebačke županije.

Humanitarci velikog srca

Turopoljske mažoretkinje djeluju u našem gradu punih 25 godina. Svojim nastupima obogaćuju svaku manifestaciju, priredbu i događaje u našem gradu i županiji. Sudjelovale su na mnogobrojnim natjecanjima u zemlji i inozemstvu na kojima su osvajale različite nagrade.

Nagrada Grada Velike Gorice „Turopoljsko srce“ trebala bi pripasti VG Legacyu, skupini naših sugrađana i sugrađanki koji svojim humanitarnim radom pomažu mnogima ne samo u našem gradu nego širom Hrvatske. Udruga je osnovana 2020., ima 27 redovnih članova i 22 pridružena člana, to je Mini Legacy u kojem su djeca osnovnoškolci. Prikupljali su pomoć za dječju bolnicu Srebrenjak, goričku Hitnu pomoć, stambeni kontejner za baku koja je ostala bez doma u petrinjskom potresu. Također su prikupljali hranu, odjeću i higijenske potrepštine za stanovnike Banovine nakon potresa. Nedavno su kroz akciju Noin kaputić prikupljali novac za liječenje dječaka Noe u inozemstvu.

Na javni poziv za predlaganje kandidata i kandidatkinja za dodjelu javnih priznanja, koji je bio raspisan 29. listopada, pristigla su 23 prijedloga.

Povjerenstvo je odlučilo dodijeliti 13 nagrada koje će biti potvrđene na sjednici Gradskog vijeća u utorak, 30. studenoga.

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare