Gorički antifašisti protive se preimenovanju Trga maršala Tita: Partizani su stvarali modernu Hrvatsku

antifašisti

Iz Udruge antifašističkih boraca i antifašista Velike Gorice, općina Orle, Pokupsko i Kravarsko poslali su izjavu gradonačelniku Krešimiru Ačkaru i članovima Gradskog vijeća u kojoj izražavaju neslaganje zbog najavljenog preimenovanja Trga maršala Tita u Trg grada Vukovara.

U priopćenju, koji potpisuje predsjednica udruge Marija Ajša Peuc, se navodi kako se manipulira s imenom grada Vukovara.

– U nekim javnim glasilima obaviješteni smo o namjeri preimenovanja velikogoričkog Trga maršala Tita. Pri tome se ukazuje na iste primjere u gradu Zagrebu i drugdje u RH, ali se ne poziva na sve više članaka u novinama gdje se o Titu piše u pozitivnom smislu, kao npr. „Tito je brend hrvatske budućnosti” – stoji u priopćenju.

Mi smo uvjereni, navode iz udruge, da vrijeme za brisanje imena Maršala Tita nije nikad bilo niti će biti podesno iz više razloga.

Nedemokratska vlast briše povijest

– Samo apsolutistička i nedemokratska vlast sebi dopušta brisanje povijesti i nepoćudnih osoba´prema trenutnim vladajućim potrebama i ideologijama. To nisu učinili ni komunisti 1945.g u Zagrebu, gdje su ostale ulice i trgovi među najvažnijima  u gradu: Ulica grofa Draškovića,  Trg kralja Tomislava, Zrinjevac, Branimirova itd

– Razumijemo potrebu da se u novoj državi s promijenjenim društveno-političkim okolnostima drugačije vrednuju događaji i osobe iz povijesti. Ali se ne možemo pomiriti s time da se Josipu Brozu  Titu daje isključivo negativna ocjena za razdoblje od 1941. do njegove smrti.  S time se ne slažu mnogi iz starije generacije koji su živjeli u Titovo doba,  niti mnogi  strani državljani  izvan Hrvatske  gdje se još zadržalo sjećanje na Tita, pa u nekim državama postoje ulice i trgovi s njegovim imenom. Nama je poznato da je u vrijeme poraća napravljeno niz grešaka i zla  ali o tome je već svima sve poznato jer se te događaje , od Bleiburga do Golog otoka, temeljito pretresa već 30 godina. Nasuprot tome   se o zaslugama Tita i tadašnjeg državnog  vodstva namjerno ne govori te se ne daje mogućnost čak ni stanovnicima navedenog trga u Velikoj Gorici  da izraze svoju želju da se zadrži ime trga prema Titu, za vrijeme kojega je i izgrađen i omogućeno brojnim građanima stambeno zbrinjavanje.

Antifašisti podsjećaju na Titove zasluge jer je bio vođa partizanskog pokreta i borbe protiv fašista, njemačkih i domaćih.

Titovi partizani su stvarali samostalnu Hrvatsku: Bobetko, Červenko, Špegelj…

U stvaranju samostalne Republike Hrvatske i u obrani od agresije značajne su doprinose dali Titovi partizani, generali, suborci iz NOBa: Franjo Tuđman, Janko Bobetko, Zvonimir Červenko, Josip Boljkovac, Joža Manolić, Martin Špegelj, Antun Tus, Petar Stipetić i drugi

Tito je bio među najuvažavanijim političkim ličnostima svijeta u vrijeme Pokreta nesvrstanih koji je obuhvaćao polovicu svjetskog stanovništva, borio se protiv kolonizacije i ublažio efekte „hladnog rata „. I sam predsjednik Tuđman je rekao da je Tito najznačajniji Hrvat u povijesti.

Tito je primljen 1971.g s najvišim počastima kod pape Pavla VI, a jednako tako i kod svih značajnijih svjetskih vladara i predsjednika tijekom svoje 35-god „vladavine.“ Njegov je pogreb to pokazao jer se na njemu okupila gotovo sva svjetska politička elita.

Surađivao je ekonomski, vojno i politički s Istočnim i Zapadnim blokom vodeći samostalnu politiku kojoj nije bilo uzora u svijetu.

Velika Gorica je odlično napredovala u socijalizmu

U socijalizmu i u njegovo doba se radilo intenzivno na industrijalizaciji države, a što je dovelo do prosperiteta i praćenja civilizacijskih tijekova druge polovice 20.stoljeća. U vrijeme socijalizma Hrvatska je (uz Sloveniju ) najviše napredovala u smislu standarda, osobito društvenog. U to vrijeme su u samoj Velikoj Gorici i okolnim općinama izgrađena stambena naselja, sve školske zgrade (osim Novo Čiče), ambulanta, dispanzeri, dom kulture tj. narodno sveučilište,… U nekoliko privrednih, trgovačkih, ugostiteljskih objekata odvijala se poslovna aktivnost i zaposlio veći broj Velikogoričana. Također su društvenom izgradnjom stanova zbrinute mnogobrojne obitelji iz Zagreba, nakon poplave 1974.g kao što su i mnogi građani Velike Gorice dobili stanove – podsjećaju antifašisti.

– Mi antifašisti Velike Gorice se brinemo o očuvanju antifašističke baštine i nasljeđa, osobito spomenika, drugih trajnih  obilježja i vrijednosti, prije svega istine. Zato itekako podržavamo da se neku ulicu ili trg u Velikoj Gorici nazove po gradu Vukovaru. Sada se međutim brinemo da se ukidanjem Trga maršala Tita otvara mogućnost ukidanja svih preostalih  ulica nazvanih po partizanima i jedinicama NOV-e u Velikoj Gorici: Ulica Seljine brigade i Cvetkovićeva ulica. Mislimo da bi se  također  slijedom toga moglo očekivati rušenje ili oštećivanje preostalih grobnica  na širem području Velike Gorice, a pod kojima leže kosti oko 700 žrtava fašizma ili veći broj spomenika  na kojima je upisano na 31 spomen-ploči 443 imena isključivo domaćeg puka s područja Posavine, Pokuplja, Turopolja, a o kojima ipak  brinemo svi skupa, pa i nadležni organi uprave našeg grada, iako nedovoljno. Pitamo se međutim ako je  Tito kao njihov vođa nepoželjan u Velikoj Gorici, što je onda na redu dalje – stoji u priopćenju goričkih antifašista?

guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Ribničan
Ribničan
6 days ago

Pa neka vlast izgradi neki novi trk i onda ga imenuje kako hoće. Svi bi tuđim kurcem mlatili po trnju. Stanare koji moraju mijenjati dokumente nitko ne pita.