Upozorenje iz Agencije za lijekove: Povučena dva poznata lijeka protiv visokog tlaka i žgaravice

lijeka
Foto: Gorica.info

S tržišta se povlače dva poznata lijeka za liječenje visokog tlaka i žgaravice, objavila je Agencija za lijekove (Halmed). Tvrtka Alkalodi povlači Lotar 50 mg filmom obložene tablete i Lotar 100 mg filmom obložene tablete (losartankalij), koje se koriste za liječenje visokog tlaka.

Lijek se povlači zbog sumnje u neispravnost u kakvoći koja se odnosi na potencijalni rizik od azido onečišćenja u u djelatnoj tvari. Na temelju dostupnih podataka, trenutačno nije utvrđen rizik za bolesnike koji uzimaju ovaj lijek.

Povlače se sljedeće serije lijekova:

Lotar 50 mg filmom obložene tablete – serije: 1062655 (rok 04/2023) i 1070436 (rok 10/2023)

Lotar 100 mg filmom obložene tablete – serije: 1063131 (rok 05/2023) i 1063132 (rok 05/2023). Povlačenje se provodi do razine ljekarni.

Tvrtka Sandoz povlači sve serije lijeka Acipan 20 mg želučanootporne tablete i Acipan 40 mg želučanootporne tablete (pantoprazol).

– Obustava isporuke lijekova provodi se do razine ljekarni zbog sumnje u neispravnost u kakvoći koja se odnosi na regulatornu nesukladnost. Obustava će biti na snazi do završetka istrage, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena – navode iz Agencije za lijekove.

U Hrvatske su dostupni drugi lijekovi s istom djelatnom tvari, istog farmaceutskog oblika i iste jačine, stoga obustava isporuke predmetnih lijekova ne ugrožava redovitu opskrbu tržišta. Bolesnici se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije, savjetuju iz Agencije za lijekove.

guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Nikola
Nikola
11 months ago

A koji je bio kao drugi protiv žgaravice?nikol