Gradonačelnik Krešimir Ačkar predstavio proračun za 2022.: Sto milijuna kuna za asfaltiranje cesta U Veliku Goricu doseljavaju mlade obitelji pa je potreba za vrtićima sve veća /// Niz projekata bit će financirani europskim novcem /// Umirovljenici s mirovinama do 2000 kuna i dalje će dobivati uskrsnice i božićnice najviše u Hrvatskoj, obećao je Ačkar

ačkar proračun
Proračun za 2022. godinu bio je tema konferencije za novinare gradonačelnika Krešimira Ačkara / Foto: Matej Crnogaća

Gradonačelnik Krešimir Ačkar predstavio je proračun za sljedeću godinu, koji će se naći na dnevnom redu sutrašnje sjednice Gradskog vijeća. Proračun je nikad teži i iznosi nešto više od 633,5 milijuna kuna. Za njega gradonačelnik kaže da je prvenstveno izraz i potreba građana Velike Gorice. To dijelom temelji i na činjenici što je pri njegovoj izradi uključeno i građanstvo putem anketa te mjesna i lokalna samouprava.

– Ako bismo morali naglasiti jednu stavku ovoga proračuna, onda bi to svakako bilo asfaltiranje prometnica, gdje će se izdvojiti rekordnih 100 milijuna kuna za održavanje cesta i uređenje prometnica, što je najveći iznos ikad unutar jedne stavke. Uređuju se prometnice obuhvaćene projektom Aglomeracije, gradimo nogostupe i poboljšavamo prometnu sigurnost. Grade se i nove prometnice koje donose nove investicije i otvaranje novih radnih mjesta – ističe Ačkar.

Posebna pozornost posvećena dječjim vrtićima

Otvaranje novih vrtića i povećanje vrtićkih kapaciteta također je vrlo važna odlika proračuna. Ukupno je za predškolski odgoj planirano više od 75 milijuna kuna. Za rekonstrukciju DV Žirek u Koprivničkoj ulici predviđeno je 9,2 milijuna kuna, a početkom sljedeće godine bit će gotovi radovi na rekonstrukciji DV Ciciban u Maloj Buni.

– Trenutačan fokus nam je na osiguranju vrtićkih mjesta za svu djecu u gradu. Doseljavaju nam se nove mlade obitelji i potreba za vrtićima sve je veća. Početkom sljedeće godine uputit ćemo Gradskom vijeću prijedlog odluke o novim, nižim cijenama vrtića što bi, kao što smo i prije izbora najavili, trebalo do kraja mandata rezultirati i besplatnim vrtićima za sve naše korisnike – optimistično najavljuje gradonačelnik Ačkar.

Za školstvo je predviđeno 138 milijuna kuna. Veći dio sredstava odnosi se na funkcioniranje škola te plaće nastavnika i ostalih djelatnika. Nastavlja se stipendiranje učenika i studenata. Za sve srednjoškolce osigurana je jednokratna novčana potpora, kao i projekt asistenata u nastavi, a za sve osnovnoškolce osigurane su radne bilježnice. Udžbenici, kao što je poznato, osiguravaju se iz sredstava državnog proračuna.

Sanacija šteta od lanjskog potresa

Potres koji je 29. prosinca prošle godine pogodio Banovinu, nanio je više od 100 milijuna kuna štete na zgradama i infrastrukturi na našem području.

– Stradale su javne zgrade, vjerski objekti i građevine koje su dio naše baštine. Sljedeće godine tako planiramo obnoviti područnu školu u Dubrancu, za što je predviđeno nešto više od 6 milijuna kuna. Osim toga, 700 tisuća kuna predviđeno je i za sanaciju dvorca u Lukavcu, a sportska dvorana OŠ Eugena Kumičića već je sanirana – napominje Ačkar.

Za programske aktivnosti jedinica mjesne samouprave, mjesnih odbora i gradskih četvrti, predviđena su 2,5 milijuna kuna, a dodatno će se odrediti i kriteriji raspodjele tih sredstava. Gotovo 5,5, milijuna kuna planirano je za male komunalne akcije u nadležnosti jedinica mjesne samouprave, a povećava se i većina stavki za socijalna davanja.

– Proračunom osiguravamo funkcioniranje svih zajednica: vatrogasnih, vjerskih, kulturnih i sportskih. Nastavljamo i ulaganja u izgradnju objekata za gospodarenje otpadom, a pojačat ćemo aktivnosti za kontrolu ilegalnog odlaganja otpada, što je ovih dana već i zaživjelo na našem području – ističe gradonačelnik Ačkar.

Za subvencioniranje javnog prijevoza 35 mil. kn

Gradonačelnik ističe kako je subvencija za javni gradski prijevoz vrlo važna stavka ovog Proračuna, za koju je predviđeno 35 milijuna kuna. Potom je istaknuo kako postoji cijeli niz projekata financiranih europskim novcem. Najveći takav projekt je Poduzetnički inkubator, za kojeg je u sljedećoj godini planirano više od 14 milijuna kuna. Više od 5,6 milijuna kuna namijenjeno je poboljšanju biciklističke infrastrukture.

– Vidljivo je da smo pri izradi ovog Proračuna vodili računa o svim skupinama našeg društva. Vidljivo je to po izdvajanjima za komunalnu infrastrukturu, ali i po povećanju sredstava za rekreativni sport, stipendije, jednokratne novčane pomoći, kao i za izdvajanje za umirovljenike koji imaju mirovine do 2000 kuna. Oni su dobili i dobivat će i dalje uskrsnice i božićnice, najviše u Republici Hrvatskoj. Iz svega toga jasno je da je Proračun razvojan i usmjeren na potrebe građana za zadovoljenje osnovnih životnih uvjeta, ali i sveukupni gospodarski rast grada Velike Gorice. S ponosom ističemo da je ugovoreni iznos sredstava iz državnog proračuna i europskih fondova 43,5 milijuna kuna – zaključio je Ačkar.

Na današnjem predstavljanju nije bilo riječi o novom kreditnom zaduženju od 31 milijun kuna, koje je vidljivo prema stavkama iz samog dokumenta. Proračun će se sutra naći na Dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća.

 

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare