U Hrvatsku uskoro stiže Pfizerovo cjepivo za djecu: Cijepljenje počinje oko Božića

cjepivo

U Hrvatsku 20. prosinca stiže Pfizerovo cjepivo za djecu, a nekoliko dana kasnije krenut će i cijepljenje. Cjepivo je odobreno za cijepljenje djece od pet do 11 godina.

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a, Ivana Pavić Šimetin, rekla je za Dnevnik Nove TV da će im trebati nekoliko dana  za distribuciju, a onda se kreće sa cijepljenjem djece.

– Kao i za odrasle, moći će se cijepiti u ambulantama, s tim da tu budu i pedijatri jer su u njihovoj skrbi djeca od pet i šest godina, naravno i školska medicina, ali bit će i mogućnost na punktovima, što će ovisiti o svakom Zavodu za javno zdravstvo, kako će na najbolji način organizirati u svojoj županiji – rekla je Pavić Šimetin.

Za djecu manja doza nego za odrasle

Pojasnila je da je Pfizer cjepivo za djecu tri puta manje doze, odnosno deset mikrograma, od one za odrasle koja sadrži trideset mikrograma, u drugačijem pakiranju nego za odrasle.

– Za zemlje s malim obuhvatom cijepljene djece sigurno se neće tražiti covid potvrde, ali ima zemalja gdje su djeca cijepljena već više od pedeset posto i takve zemlje će sigurno razmišljati o nečemu sličnom.

Na pitanje trebaju li se oni koji su se cijepili dva puta, a onda zarazili koronavirusom, cijepiti i treći puta, Pavić Šimetin je odgovorila kako se po najnovijim razmatranjima Europskog centra za kontrolu bolesti smatra da se preboljenje nakon cijepljenja tretira na neki način kao tzv. booster doza.

Prosvjednicima koji su za subotu najavili nove proteste protiv covid-potvrda i drugih mjera, poručila je kako treba slušati stručnjake koji se bave sa cijepljenjem, prevencijom i liječenjem bolesti, a to su, kako je rekla, na prvom mjestu liječnici.

– Više od 90 posto liječnika primilo je prvu dozu, 86 posto dvije doze, a 36 posto već je primilo i tri doze cjepiva. Ako su se oni cijepili i cijepili svoje obitelji, tako trebamo svi postupiti. Nije dobro da se čitaju netočne informacije iz zlonamjernih izvora, a znanstvene članke treba na pravi način interpretirati – zaključila je zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

 

 

guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pero mali
Pero mali
1 month ago

A tko će vam dozvolit da mu cijepite djecu taj je budala