Aktualni sat na Gradskom vijeću: Vijećnici traže odgovore o vrtićima, grijanju, komunalnim problemima, trošenju novca, reciklažnom dvorištu…

Nakon sjednice Odbora za statutarno-pravna pitanja na kojoj je prihvaćen prijedlog gradonačelnika Ačkara o stavljanju dvije točke na Dnevni red po žurnom postupku, isti je i jednoglasno prihvaćen. Sjednica Gradskog vijeća je nastavljena aktualnim satom.

Krešimir Ačkar

Lucijan Maslać upitao je gradonačelnika o mogućnosti izrade registra radova u GČ Miljenko Granić kako bi stanovnici znali što se planira raditi. Gradonačelnik je obećao sastanak sa svim predsjednicima GČ i izradu takvih planova kako bi se unaprijedila komunikacija gradske uprave s građanima.

U bivšoj Goričanki priprema se vrtić

Vedran Zobec od gradonačelnika traži odgovor hoće li se povećati vrtićki kapaciteti s obzirom na doseljavanje mlađih obitelji. Gradonačelnik je najavio otvaranje vrtića u Maloj Buni, novih prostora u bivšoj Goričanki, proširenje kapaciteta u DV Žirek, kao i gradnju noovg vrtića iza Glazbene škole. Planira se povećanje kapaciteta za oko 150 djece.

Ivo Jelušić upozorava na šljunčaru 300 metara od centra grada koje ne odgovara standardima našeg grada. Uz to, pita gradonačelnika je li spreman sve novčane transakcije Grada staviti na mrežne stranice. Odgovor za šljunčaru dobit će u pisanom obliku nakon što se provjere sve činjenice. U planu je izrada novih web-stranica na kojima će biti dostupne sve financijske transakcije Grada, najavio je gradonačelnik Ačkar.

Ivo Jelušić (SDP)

Iz europskih fondova stiže 43 milijuna kuna

Stipu Duvnjaka zanima koliko je europskog novca osigurano iz europskih fondova. Gradonačelnik objašnjava da prema Proračunu ugovorena sredstva iznose 43 milijuna kuna. To su sredstva koja su osigurana, dogovorena i potpisana.

Zorana Lovrića zanima što se napravilo u rješavanju problema grijanja te što se radi u pogledu predizbornog obećanja o besplatnim vrtićima. Gradonačelnik naglašava složenost problema grijanja i tvrdi da je pilot-projekt i dalje u tijeku. To je proces koji zahtijeva vrijeme i projekt ide prema planu. Cijene vrtića će se, uz izgradnju novih vrtića, postupno smanjivati da bi se do kraja mandata obećanje o besplatnim vrtićima i ostvarilo, obećao je gradonačelnik.

Goran Beus Richemberg pita koliko košta sloboda javne riječi u gradu, odnosno koliko je novca dodijeljeno privatnim medijima. Drugo pitanje odnosi se na tržni centar, konkretno na nalaz sanitarne inspekcije. Gradonačelnik će u pisanom obliku dati odgovor na prvo pitanje, a što se tiče tržnog centra ponovno izražava nezadovoljstvo trenutnim stanjem. Nema nalaz sanitarne inspekcije i sam se pita zašto. Još jednom izražava jasnu intenciju za rješavanje ove ekološke bombe.

Ivan Rak, direktor VG Čistoće, odgovorio je Mihaelu Grdeniću da je podjela kanti za razvrstavanje otpada u tijeku i da bi treba biti gotova do sredine veljače kad bi trebao započeti i novi model naplate. Postotak razvrstavanja tada bi se trebao podići na 35 posto.

Ivan Rak, VG Čistoća

Zašto se dugo čeka na testiranja u Velikoj Gorici?

Marjanu Kuliš zanima odnos pandemije i manifestacije Prosinac u Gorici te kako je grad organiziran po pitanju testiranja. Dogradonačelnik Neven Karas se nada da će se Prosinac u Gorici moći održati, u skladu s epidemiološkim mjerama. Testiranje i cijepljenje provodi Dom zdravlja Zagrebačke županije uz logističku potporu naše Civilne zaštite. Provjerit će postoje li logistički problemi u svezi navodnih prigovora građana o velikim gužvama i čekanjima.

Damir Slojšek zatražio je odgovor na pitanje o statusu reciklažnog dvorišta u Kurilovcu te ponovno traži dolazak gradonačelnika u Kušanec zbog brojnih komunalnih problema. Na prvo pitanje direktor VG Čistoće Ivan Rak odgovara da je u Proračunu osigurano pola milijuna kuna za dovršetak izgradnje u sljedećoj godini.

Drugo pitanje objašnjava direktor VG Vodoopskrbe Krunoslav Višić, ističući specifičnost geografskog položaja Kušanca. Komunalni problemi će se  unatoč poteškoćama, riješiti u najkraćem mogućem roku u sklopu projekta Aglomeracije.

Damir Slojšek (Most)

Kada će vodovod u ruralna područja?

Ivana Belošević pitala je kad se planira uvesti vodovod u ruralna naselja koja je još uvijek nemaju. Krunoslav Višić odgovara da su neki radovi već počeli te će se nastaviti i sljedeće godine. Udaljenija područja Vukomerića i Cerovskog Vrha također su u planu za skorašnji početak radova.

Ivana Belošević (HDZ)

Igor Horvačić zanima u kakvom je stanju vodovodna mreža u gradu te što je s inicijativom o spomen-obilježju Radniku. Gradonačelnik odgovara da je inicijativa zapela zbog nesuglasja među samim Radnikovcima koji još uvijek nisu donijeli jedinstvenu odluku o izgledu samog spomen-područja. Poziva ih na suglasje kako bi se ideja i realizirala. Na prvo pitanje Krunoslav Višić odgovara da projekt Aglomeracije ne uključuje obnovu vodovodne mreže te će se ona obnavljati sukladno mogućnostima.

 

 

 

 

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare