Gorički vladajući vijećnici podržali proračun za 2022.: Oporba kritična, tvrdi da je nerealan i netransparentan

proračun
Foto: Matej Crnogaća

Predstavljanje proračuna za sljedeću godinu prva je točka dnevnog reda današnje sjednice Gradskog vijeća. Učinio je to gradonačelnik, ponovivši najvažnije stavke koje je predstavio i na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji. Pročelnica Upravnog odjela za financije Žaneta Štefančić detaljnije upoznala vijećnike s najvažnijim stavkama proračuna, objasnivši usput i razloge povećanja ili smanjivanja određenih stavki.

Proračun za 2022. iznosi nešto više od 633,5 milijuna kuna, planirano je 583 milijuna kuna prihoda od poslovanja, nešto manje od sedam milijuna kuna od prodaje nefinancijske imovine, te nešto više od 42 milijuna kuna primitaka od financijske imovine i zaduživanja.

Javivši se za repliku, Ivo Jelušić je upozorio gradonačelnika da ovaj proračun ne sadrži usporedbe sa stavkama iz prethodnog proračuna kako bi građani znali što je i za koliko novca povećano ili smanjeno, što je prema njemu – velika pogreška.

Jelušić: Gdje su usporedbe s prošlogodišnjim proračunom

Otvarajući raspravu u ime Kluba SDP-a, Ivo Jelušić navodi da je proračun netransparentan zbog toga što ne sadrži usporedbu s prošlogodišnjim stavkama. Proračun je i nerealan te bešćutan jer povećava komunalnu naknadu za 35 posto. Jelušić tvrdi da je proračun i neodgovoran jer ne planira pokrivanje rashodovnih troškova i nagomilanih dugova.

Damir Slojšek u ime Kluba Mosta istaknuo je kako ovo nije realan okvir našeg proračuna i da ćemo za koju godinu doći do milijarde kuna. Vjeruje i da će vrlo brzo morati raditi njegov rebalans. Posebno se osvrnuo na stavku od 100 milijuna kuna za asfaltiranje prometnica, kao i podizanje komunalnih naknada – što je svojevrsni porez svakom kućanstvu.

Kuliš: Proračun je razvojan

Marjana Kuliš u ime Kluba HDZ-a proračun je ocijenila razvojnim, a posebno je pohvalila činjenicu što su njegovoj izradi mogli sudjelovati i građani. Naglasila je da unatoč tome što živimo u teškim vremenima, ulaganja u kulturu i odgojno-obrazovne institucije nisu smanjene. Štoviše, povećanje vrtićkih kapaciteta i obnova škole u Dubrancu idu tome u prilog, kao i nastavak stipendiranja učenika i studenata.

Zvonimir Lovrić, u ime Domovinskog pokreta, rekao je da će podržati proračun te pratiti njegovo izvršenje.

Pojedinačnu raspravu otvorio je Goran Beus Richemberg, ironično naglasivši da je jedino važno da je gradonačelnik zadovoljan s proračunom. Navodi da je Velika Gorica 300. grad po transparentnosti proračuna u RH. Žali što u proračunu nema riječi o menstrualnom siromaštvu, problemima s pedijatrijom i kardiologijom u Domu zdravlja, navodeći pritom niz nelogičnosti u brojnim stavkama.

U proračunu nema prometnica koje treba obnoviti

Marijo Zdelar osvrnuo se na probleme izgradnje i rekonstrukcije prometnica, a koje nisu spomenute u proračunu niti su osigurana sredstva. Komunalna infrastruktura ne prati porast broja stanovnika i stanogradnju tako da se ruši kvaliteta života. UpProračunu nedostaju ulaganja u kapitalne objekte za zbrinjavanje otpada, tvrdi Zdelar.

Lucijan Maslać proračun smatra nerealnim, prvenstveno zbog projekcija za 2023. i 2024. godinu.

Zamjerke na proračun izrekla je i Karmen Rak, ponajviše zbog činjenice što se iz godine u godinu kroz proračun provlače iste ceste i prometnice koje nikako da se dovrše. Iskazala je bojazan da ulice u Šiljakovini nikada neće doći na red.

Damir Šimunić: Proračun je pun pozitivnih stvari

U sličnom tonu nastavili su i ostali oporbeni vijećnici Igor Horvačić, Zoran Lovrić te Ivo Jelušić, dok vladajući nisu izlazili za govornicu u pojedinačnoj raspravi. Zanimljivo je bilo izlaganje dosadašnjeg SDP-ovca, a sada nezavisnog Damira Šimunića, koji je u ovom dokumentu našao puno pozitivnih stvari. I sam je rekao da danas može govoriti slobodno budući da nije član niti jedne stranke.

Treba reći da je višesatna rasprava o proračunu bila isprekidana brojnim replikama i odgovorima na replike, što je u određenoj mjeri i skrenulo pozornost s bitnih stavki samog dokumenta.

Unatoč svemu, proračun je prihvaćen sa 16 glasova za, uz 9 glasova protiv i jednim suzdržanim glasom.

Vijećnici su odobrili i kreditno zaduženje od 31 milijun kuna, što znači da će ukupno kreditno zaduženje biti 118 milijuna kuna.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare