Gradsko vijeće: Sa ZET-om i sljedeće godine putujemo u Zagrebu, uskoro natječaj za novog prijevoznika

zet
Foto: Gorica.info

Vijećnici su raspravili i treću točku dnevnog reda pod nazivom Izvješće o organizaciji javnog prijevoza Grada Velike Gorice. Uvodno je gradonačelnik Krešimir Ačkar predstavio izvješće i podsjetio na sve probleme koji postoje sa ZET-om.

Podsjetimo, Grad Velika Gorica i ZET sklopili su temeljni Ugovor o pružanju usluga javnog prijevoza u siječnju 2009. godine na razdoblje od 10 godina uz mjesečnu subvenciju u iznosu od 754.970,00 kuna. Nakon isteka ugovora on se produžavao. Mjesečna subvencija dogovorom ugovornih strana povećavana je od 30. lipnja 2019.  sa 754.970,00 kuna na 1.132.455,00 kuna, a od svibnja 2020. godine na iznos od 2.000.000,00 kuna zaključno s rujnom 2020. god.

zet

Od listopada 2020. god. subvencija je povećana na 2.050.000,00 kuna do kraja prosincem 2020. god. Od 01. siječnja do 31. lipnja ove godine iznos je povećan s 2.050.000,00 kuna na 2.600.000,00 kuna. Potpisivanjem dodatka ugovora o pružanju usluge javnog prijevoza do kraja godine ZET i Grad Zagreb uvjetuju povećanje subvencije od listopada do kraja 2021. god. na iznos od 3.600.000,00 kn/mjesečno. Ukoliko Grad provedbom natječaja za lokalni prijevoz ne dobije novog pružatelja usluge javnog komunalnog prijevoza, Grad će sklopiti dodatak ugovora sa ZET-om na visinu zadnje ugovorene subvencije.

U svim pregovorima sa prijevoznikom i Gradom Zagrebom vršen je pritisak na Grad Veliku Goricu radi povećanja subvencije iako ista nije niti na koji način dokazana od strane ZET-a.

Detaljnije je ovo Izvješće pojasnio pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i promet Dubravko Katulić.

– Subvencije za prijevoz stalno su rasle da bi konačno u lipnju subvencija iznosila 3,6 milijuna kuna. Budući da do kraja ove godine nećemo uspjeti dogovoriti novi ugovor, s ovom cijenom subvencije sigurno idemo i u prva dva mjeseca sljedeće godine. ZET ostaje koncesionar i na linijama međužupanijskog prijevoza. Na temelju Studije s Prometnog fakulteta, želimo ostvariti kombinaciju autobusnog i željezničkog prijevoza – ističe Katulić.

U raspravi je u ime klubova ponovno prvi bio Ivo Jelušić, u ime Kluba SDP-a, uvodno napomenuvši da je ova točka na dnevnom redu upravo zbog njihovog zahtjeva. Jelušić smatra da je sramotno što o ovom problemu gradonačelnik ima reći samo dvije kartice napisanog i pročitanog teksta. Vaša je neodgovornost što kasnite dvije godine u rješavanju ovog problema jer ste i sami priznali da je osnovni ugovor istekao još 2019. godine, napominje Jelušić. Dodaje da je Izvješće traljavo i ne nudi rješenje nakon 1. siječnja, a ni na dulje staze, stoga ga Klub SDP-a neće podržati.

Goran Beus Richemberg otvorio je pojedinačnu raspravu i sugerirao gradonačelniku da se za pregovore valja dobro pripremiti. Kad idete u svatove, ponesite ono što se u svatove nosi, poručio je Beus.

Igor Horvačić predlaže i razmatranje željezničkih postaja Turopolje i Mraclin, kao važnih točaka integriranog prijevoza.

Ozren Robić naglašava kako je 12 godina nerješavanja ovog problema dovelo do povećanja davanja za subvencije od 370 posto. Svatko gleda svoj interes, to je jasno, ali je problem što vi vladajući ne gledate interes naših građana, poručio je Robić.

U pojedinačnoj raspravi sudjelovali su još i Marijo Zdelar, Karmen Rak te Damir Slojšek.

Zaključno je pročelnik Katulić najavio raspisivanje novog natječaja za prijevoz do Zagreba, ali i na području  Velike Gorice.

guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Ribničan
Ribničan
1 year ago

Dakle opet će zaje**** građane. Nama ne treba koncesionar – nama treba gradski prijevoznik kojem će vlasnik biti grad. koji dio tu nije jasan. koncesionari samo iscrpljuju cijenama, a ne nude zauzvrat neku opravdanu protuvrijednost.