Gorički SDP pita vladajuće: Vrijede li zakoni i zakonski propisi RH u Velikoj Gorici?

velikoj gorici
Foto: Matej Crnogaća

Gorički SDP tjedan je otvorio tiskovnom konferencijom, čiji je povod uvrštavanje dvije točke dnevnog reda po žurnoj proceduri na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća. Riječ je o Odluci o lokalnim porezima i Izmjeni odluke za uvođenje mjera za pomoć gospodarskim subjektima. Ivo Jelušić, član Predsjedništva SDP-a Velika Gorica i predsjednik Kluba vijećnika u Gradskom vijeću, uvodno je naglasio kako je gradonačelnik Krešimir Ačkar u posljednjih nekoliko mjeseci dva puta na Gradsko vijeće uputio nezakonitu odluku, a ono je i usvojilo.

– Pri tome nije izvršavao naloge Ministarstva financija upućene preko ravnatelja Porezne uprave da se te odluke promijene, isprave, odnosno ukinu. Od vijećnika je skrivao informacije da uopće postoji takav nalog, iako je sve to trajalo od mjeseca travnja. Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća te su točke stavljene na dnevni red po hitnoj proceduri, kao da su za njih saznali dan ranije. Na taj je način gradonačelnik obmanuo Gradsko vijeće, koje je vjerujući predlagatelju, nesvjesno prekršilo zakon i donijelo odluke koje nisu u skladu sa zakonom – ističe Jelušić.

Ovim činom se ozbiljno dovelo u pitanje funkcioniranje Gradskog vijeća budući da u Zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi, u članku 84, piše da ako predstavničko tijelo učestalo donosi akte protivne Ustavu, zakonu ili drugom propisu, nadležno ga Ministarstvo može raspustiti.

– Gradsko vijeće je u dva slučaja donijelo odluke koje nisu u skladu sa zakonom. Prijedlog odluke o ukidanju poreza na potrošnju, koju smo mi predlagali puno ranije, tadašnji vršitelj dužnosti gradonačelnika Krešimir Ačkar uvrstio je na dnevni red posljednje sjednice Gradskog vijeća prije izbora, 2. ožujka, kada je to već bilo izvan zakonskog roka – pojašnjava Jelušić.

Problem je, naime, u tome što se sve odluke koje imaju utjecaj na proračun moraju donijeti do točno određenog roka. Prema zakonu se takve odluke donose do kraja studenoga, ali je zbog utjecaja pandemije rok produljen do kraja siječnja tekuće godine. I unatoč tom produljenju roka, ova je odluka itekako zakašnjela.

velikoj gorici

– Ona je stavljena na dnevni red u početku kampanje za izbore. Dakle, donesena je zbog političkih bodova, a ne da bi se pomoglo gospodarstvenicima. I tada Gradsko vijeće donosi odluku nezakonito. Ministarstvo financija reagira i kaže u dopisu da ta odluka nije u skladu sa zakonom te traži da se ona izmijeni u roku od 15 dana. Grad se žali i negira njihove navode te objašnjava da je ne može ispraviti u roku od 15 dana jer je Gradsko vijeće raspušteno. Ministarstvo financija 19. travnja ponovno pokazuje i dokazuje da odluka nije u skladu sa zakonom i zahtijeva da se ona izmijeni čim se steknu uvjeti, odnosno čim se konstituira Gradsko vijeće. Gradsko vijeće je konstituirano 17. lipnja. Prošao je lipanj, srpanj, kolovoz i rujan, a izmjene odluke nema. Gradonačelnik se oglušava na nalog Ministarstva financija koje ponovno, 13. listopada po treći put, uredu gradonačelnika šalje dopis u kojem stoji da je odluku već trebalo izmijeniti. Što čini gradonačelnik? Za sjednicu Gradskog vijeća od 26. listopada šalje Odluku o gradskim porezima koju vijeće i usvaja. Pri tome je ta Odluka opet nevaljala i nije u skladu sa zakonom, ignorirajući opet naloge ministarstva. Ministarstvo financija četvrti put šalje dopis, nakon čega gradonačelnik po žurnoj proceduri uvrštava te dvije točke na Dnevni red posljednje sjednice. Znači nešto što je trebalo učiniti još u lipnju – iscrpno objašnjava Jelušić.

Jelušić: Gradsko vijeće je donijelo nezakonitu odluku

Jelušić navodi da je u posljednjem dopisu Ministarstvo financija naložilo Gradskom vijeću da se Odluka o porezu na potrošnju izostavi iz dnevnog reda jer se morala donijeti najkasnije do kraja siječnja ove godine. Na kraju Jelušić rezimira kako je Gradsko vijeće u ožujku donijelo nezakonitu odluku koju je, prema nalogu Ministarstva financija, trebalo izmijeniti u lipnju kad se konstituiralo novo Gradsko vijeće.

– To se nažalost nije dogodilo. Gradonačelnik je od Gradskog vijeća skrivao svu korespondenciju, nepoštivajući elementarnu zakonsku proceduru. Mi u SDP-u se pitamo bi li ovako prošao neki drugi grad i neki drugi gradonačelnik koji nije iz HDZ-a? Je li Ministarstvo financija bilo pristrano? Oni su trebali, kad su vidjeli da njihov nalog nije ispoštovan, obustaviti primjenu sporne odluke i pokrenuti zahtjev za ocjenu zakonitosti pri Visokom upravnom sudu. Nisu to učinili, stoga snose dio krivice. U Velikoj Gorici očito ne vrijede zakoni i propisi Republike Hrvatske – zaključio je Jelušić.

Tiskovnoj konferenciji, uz Jelušića, nazočili su sadašnji i bivši predsjednik SDP-a Luka Tarle i Ozren Robić. Robić je u kraćem izlaganju utvrdio kako je administracija gradonačelnika Ačkara iznimno aljkava u obavljanju svoga posla, a iz korespondencije s Ministarstvom financija vidi se i nepoznavanje zakonskih propisa Republike Hrvatske. Konferenciju je završio riječima: „Da nije skandalozno, bilo bi smiješno“.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare