Ivo Jelušić: Kakvu čestitku mogu očekivati građani u Velikoj Gorici za sljedeću godinu?

jelušić
Foto: Matej Crnogaća

Tiskovnu konferenciju vrlo intrigantnog naslova održali su gorički oporbenjaci, a u ime Kluba vijećnika SDP-a, GLAS-a i HSS-a govorio je Ivo Jelušić. Uz stranačko vodstvo SDP-a, Jelušić je uvodno istaknuo kako se nalazimo u predbožićnom vremenu u kojem jedni drugima šaljemo lijepe želje i čestitke, ali nažalost tema ove konferencije je jedna sasvim druga čestitka.

– Ima jedna čestitka koja je građanima sačinjena, ali još nije upućena. Nju je napisao tko drugi, nego gradonačelnik Velike Gorice i uputio Gradskom vijeću na usvajanje. HDZ i partneri su tu čestitku usvojili na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća od 30. studenog, a radi se o čestitki koja će uskoro doći u svaki poštanski sandučić. Dakle, radi se o odluci Gradskog vijeća o povećanju vrijednosti boda za komunalnu naknadu od 31 posto. Konkretno, riječ je o povećanju sa 7,6 na 10 kuna po četvornom metru – uvodno pojašnjava Jelušić.

SDP je bio protiv odluke

Jelušić nadalje ističe kako su oni bili protiv usvajanja ove odluke, između ostalog i zbog nemušto sročenog objašnjenja za njezino usvajanje. Pritom je parafrazirao izreku: koliko god me rastuži poskupljenje, još me više nasmije obrazloženje.

– To pogotovo vrijedi za ovu odluku, a pročitat ću jednu rečenicu iz obrazloženja: od 2018. godine od kada je posljednji put korigirana cijena komunalne naknade, uložena su znatna sredstva u izgradnju objekata i uređenje infrastrukture tako da je dostignut zavidan nivo komunalnog opremanja i uređenja. Dakle, ako je dostignuta zavidna razina komunalne opremljenosti i uređenosti, čemu onda podizanje cijene? – pita se Jelušić, tim više što je komunalna naknada namjenski prihod i može se trošiti isključivo u komunalne svrhe.

jelušić

Jelušić podsjeća da ova praksa nije nikakva novost HDZ-ove vlasti u Velikoj Gorici jer su sličnu čestitku dobili i prije tri godine, kad je od 1. siječnja 2019. cijena vrijednosti boda komunalne naknade skočila s 4,96 na 7,6 kuna po četvornom metru.

– Cijena komunalne naknade u posljednje tri godine poskupjela je i više nego duplo. Hoće li ceste, groblja, parkovi i nogostupi biti duplo bolje i ljepše uređeni? Ja unaprijed mogu reći da neće jer niti u ove posljednje tri godine nije bilo 53 posto bolje uređeno, koliko je iznosilo poskupljenje iz siječnja 2019. godine. Ovdje se očito radi o krpanju proračuna. Najlakše je udariti po građanima, po svakom stanu, kući, garaži, poslovnom objektu i građevinskom zemljištu. Postavljam građanima pitanje: je li ijedna druga uplatnica u posljednje četiri godine duplo poskupjela i hoće li ijedna poskupjeti 31 posto od 1. siječnja? Nije i neće, osim one koju autonomno određuje HDZ-ova većina u Gradskom vijeću – rezignirano tumači Jelušić.

Jelušić je završno istaknuo kako na podržava čestitke ovoga tipa koje građanima šalje aktualna gradska vlast. U svoje osobno, i u ime oporbenih vijećnika, građanima je poželio sretan Božić i nadolazeću 2022. godinu.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare