Seizmolog Krešimir Kuk: Imamo migraciju epicentara potresa prema sjeverozapadu i prema Velikoj Gorici

Krešimir Kuk
Krešimir Kuk

Seizmolog Krešimir Kuk gostovao je u Novom danu i komentirao seriju slabijih potresa koji se događaju na banijskom području.

– Imamo već duže vrijeme učestalu seizmičku aktivnost, koja je zadnjih mjesec-dva malo pojačana. To nisu jači potresi, mi ih ni ne očekujemo, jer je nastavak serije koja traje duže vrijeme, ali ih možda ima više magnitude 2 ili 3 koji se više osjete – rekao je Kuk.

– Već duže vrijeme imamo migraciju epicentara prema sjeverozapadu, puno potresa se u posljednjih pola godine događa prema ovom dijelu, potresi se kreću prema sjeverozapadu i malo sjeverno prema Velikoj Gorici. Bilo je potresa koji su se malo jače osjetili na tom području, a to je tijek seizmičkih aktivnosti nakon onoga što se dogodilo krajem prošle godine – rekao je Kuk.

Istaknuo je da su medvedničko, odnosno područje Zagreba i područje Banije odvojeni.

– Ono što se sada događa u neku ruku je posljedica jačih potresa. Seizmička aktivnost traje duže vrijeme. Bit će za koji dan objavljena slika epicentara potresa u ovoj godini koji su nastupili nakon onog glavnog prošlogodišnjeg, i vidjet će se da se većina epicentara nalazi uz rasjed onog glavnog potresa koji je bio prošle godine – rekao je seizmolog.

Do kada će trajati potresi na Banovini?

Upitan koliko će dugo trajati seizmička aktivnost i postoji li vremenski rok u kojemu se mogu očekivati naknadna podrhtavanja, Kuk je rekao da se radilo o jakim pa i razornim potresima i da je normalno da će seizmička aktivnost duže trajati.

– Mi smo na samom početku serije najavili da će ta aktivnost trajati neko vrijeme, duže od godine na području Petrinje sigurno, a koliko će točno trajati to nikad nitko ne može reći, sigurno još neko vrijeme. Primjećuje se da su potresi po jačini slabiji, što je teorijski očekivano i prati normalan slijed događanja. Nemoguće je točno precizirati kad će serija završiti, s obzirom na sadašnju aktivnost, ona je još učestala, radi se o procesu uspostave novog ravnotežnog stanja i to naprosto traje – rekao je Krešimir Kuk.

Na pitanje je li to što se događa manje potresa zapravo dobro i znak da ne može doći do još jačeg i razornijeg potresa, seizmolog je rekao da se to ne može reći.

– Nikad se ne može sa potpunom sigurnošću odbaciti mogućnost jakog potresa na području koje može generirati potrese. Ono što mi očekujemo, s obzirom na tijek odvijanja seizmičnosti i na činjenicu koliko je to područje seizmogeno, koliko se često događaju jaki potresi, mi ne očekujemo da bi bio neki jaki potres, ali je moguć još neki potres koji će u ovoj seriji uslijediti, jer to se ne prognozira i ne može se utvrditi s velikom točnošću – rekao je Krešimir Kuk.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare