Za presporu vožnju također možete biti kažnjeni: Doznajte kolike kazne propisuje zakon

vožnju
Foto: Gorica.info

Kada se govori o brzini u prometu, najčešća tema razgovora je prebrza vožnja, no niti spora vožnja nije bezazlena. Iza sporih vozila stvaraju se gužve, raste nervoza, a drugi vozači se odlučuju za rizična pretjecanja. Ne čudi stoga da se i zakonom pokušalo regulirati ponašanje u takvim situacijama, te su propisane i novčane kazne.

Zakon tako propisuje da vozač ne smije bez opravdanih razloga voziti tako sporo da bitno usporava prometni tok ili ugrožava druge sudionike u prometu, piše Revija HAK.

Kada se iza vozila koje se kreće brzinom koja je manja od najveće dopuštene brzine na cesti, ili dijelu ceste po kojoj se kreće, ili manja od brzine prometnog toka vozila u prometu na tom dijelu ceste, nakupi kolona vozila koja ga ne mogu sigurno preteći, vozilo se mora na prvom pogodnom mjestu isključiti iz prometa i propustiti kolonu vozila iza sebe. Kazna za nepoštovanje ovih odredbi je 500 kuna.

Kada je brzina kretanja vozila manja od polovice najveće dozvoljene brzine na cesti ili dijelu ceste, vozač takvog vozila mora uključiti sve pokazivače smjera, osim kada koristi žuto rotacijsko svjetlo. Kazna za nepoštovanje ove odredbe je 300 kuna. Brzina kretanja vozila na cesti uz normalne prometne uvjete ne smije se ograničiti ispod 40 km/h.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare