KOLUMNA Put do uspjeha: Isključite mobitel na 45 minuta i počnite razmišljati. Rezultati bi vas mogli iznenaditi… Piše: Siniša Drobnjak, velikogorički poduzetnik

kolumna
Siniša Drobnjak

Portal Gorica.info želi široj javnosti predstaviti uspješne Velikogoričane, njihove priče i njihova razmišljanja koja mogu biti inspiracija drugima. Jedan od takvih je i Siniša Drobnjak, privatni poduzetnik od 1995. godine.

U avanturu privatnog poduzetništva krenuo je iz kuće svojih roditelja od kojih je i posudio novac, dovoljan za osnivanje tvrtke i troškove prve prezentacije, na kojoj nije uspio doći do svog prvog kupca.

Danas je Siniša vlasnik nekoliko uspješnih tvrtki u regiji, koje se bave razvojem IT rješenja i distribucijom proizvoda u dentalnoj medicini.

Poslovna znanja je stjecao na prestižnim američkim i europskim poslovnim školama, a zadnjih nekoliko godina pomaže svojim klijentima u njihovom osobnom razvoju i tranziciji iz uloge zaposlenika u poziciju vlasnika.

U slobodno se vrijeme bavi humanitarnim radom i promicanjem tradicionalnih vrijednosti Turopolja, kao građanin Velike Gorice.

Otac je prekrasne djevojčice s kojom dijeli strast prema američkim konjima. Siniša je, među ostalim testiranjima vlastitih granica, završio i 104 kilometra dugu avanturu po vrletima Velebita, o čemu je također napisao priču za naš portal.

Ovo je Sinišina 48. kolumna za portal Gorica.info.

 RITUAL RAZMIŠLJANJA

Društveno smo uvjetovani i odgajani da je vanjski svijet jedini “stvaran” i da odgovore treba uvijek tražiti “vani”, u stvarima i događajima oko nas.

Paradoks je da su najbitnije i najvažnije stvari duboko sakrivene u nama, ali najčešće nismo dovoljno intuitivni da tamo počnemo tražiti.

Jedna od takvih “stvari” i naše najmoćnije oružje je naš vlastiti um. Problem je u tome što ga ne koristimo na način koji će podržati naš život, već mu dopuštamo da kontinuirano kreira misli i formira umjesto nas odluke, temeljem prošlih iskustava.

Razlog zašto um konstantno generira misli je jednostavan – dali smo mu zadatak koji je nemoguće izvršiti, a to je da se život oko nas odvija onako kako smo si mi to zamislili.

Svaka i najmanja nesukladnost, izazvati će unutrašnji nemir i um će započeti s kreiranjem misli kako bi uklonio taj nemir i pokušao se ponovo vratiti u ravnotežu.

Na žalost, isti se scenarij događa i kad dobijemo ono što smo si zamislili – u tom trenutku um postaje opterećen s time kako da to ne izgubimo ili kako da to zadržimo i sačuvamo.

Iako nevjerojatno osjetljiv, um je naše najmoćnije oružje u stvaranju, ali pod uvjetom da izgradimo drukčiji odnos prema njemu i da ga kroz određene rituale umirimo i fokusiramo.

Većina ljudi za to koristi meditaciju, ali ja ću danas ponuditi jedan drukčiji ritual.

Ako ste u mogućnosti, osigurajte si na 45 minuta prostor u kojem nećete imati prekide i isključite mobitel.

Ritual razmišljanja uvijek je vezan uz kvalitetno pitanje – što kvalitetnije pitanje, to je bolji trening za um i konačni rezultat.

Uzmite prazni notes i na vrhu stranice napišite pitanje. Nakon toga stavite točkicu na početak prvog reda i napišite odgovor koji vam padne na pamet. Nakon toga odmah napišite točkicu u slijedeći prazni red – ovo je bitno jer stimulira um na daljnje kreiranje odgovora.

Uobičajeno vrijeme koje provedem s jednim pitanjem je između 30 i 45 minuta. Kad završim, flomasterom označim odgovore za koje procjenim da imaju potencijal. Često za neke od tih odgovora odradim minimalno još jedan dodatni ritual.

Budite strpljivi – najbolji odgovori se najčešće pojavljuju u zadnjoj trećini rituala.

Pisanjem odgovora na papir doslovno usporavate um i prisiljavate ga da “ne bježi”, već da bude kontinuirano prisutan. 

Fokus koji dugotrajnim usmjeravanjem pažnje na samo jedno pitanje vremenom stvorite, teško se može postići drugim metodama. 

Gotovo sve moje životne greške se posljedice nedovoljnog razmišljanja i ne uzimanja u obzir najgoreg mogućeg scenarija.

Ili kako jedan od mojih mentora Tony Robbins kaže – energija vam je tamo gdje vam je i fokus.

Iskoristite svoje najjače oružje – svoj vlastiti um!

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare