Suhomesnati proizvodi mogu biti opasni: Hrvatski veterinarski institut upozorio na štetne sastojke u suhom mesu

suhomesnati
Foto: Pixabay

Domaće kobasice, suha rebrica, panceta, špek, pršut…sve su to delicije koje svi volimo jesti. Međutim, ako se meso ne suši pravilno, dobra plijesan koja daje okus, miris i izgled suhomesnatim proizvodima, postaje puna otrovnih tvari, upozorili su iz Hrvatskog veterinarskog instituta.

U velikoj analizi suhomesnatih proizvoda, otkrili su da su delicije domaćih OPG-ova energetski kvalitetne, ako se jedu u pravoj mjeri, ali i da mogu postati potencijalno opasne za zdravlje zbog loše plijesni.

Tradicionalni mesni proizvodi nutritivno su vrijedni i važan su dio hrvatske gastronomske ponude, no na njihovu se kvalitetu i sigurnost odražavaju uvjeti u kojima zriju. Proizvođači ne mogu utjecati na vanjske klimatske čimbenike, no mogu na higijenu prostorija u kojima se obavlja proizvodnja, kažu iz Hrvatskog veterinarskog instituta.

suhomesnati
Foto: Pixabay

Analizirano 270 mesnih proizvoda

Znanstvenici instituta analizirali su uzorke 270 mesnih proizvoda iz svih dijelova Hrvatske. Našli su se tu, među ostalima, istarski, drniški, krčki i dalmatinski pršut, slavonski i baranjski kulen, suha vratina, lopatica, slanina, panceta, špek te različite vrste fermentiranih kobasica.

– Iz svake od pet hrvatskih regija uzeli smo tijekom obje godine istraživanja po najmanje 20 uzoraka tradicionalnih mesnih proizvoda. Proizvodi su kupovani na obiteljsko-poljoprivrednim gospodarstvima te sajmovima. Istraživanja otkrivaju da je riječ o nutritivno vrijednim proizvodima s visokim udjelom bjelančevina i velikom energetskom vrijednošću. Međutim, zbog udjela zasićenih masnih kiselina koji je općenito veći u ovakvim proizvodima, te zbog uobičajeno povišenih razina soli u njima, njihovu konzumaciju treba ograničiti. Pri konzumaciji tih proizvoda najbolje se, kao i kod ostalih namirnica, voditi pravilom dobro uravnotežene i raznovrsne prehrane – istaknula je prof. dr. sc. Jelka Pleadin, voditeljica Laboratorija za analitičku kemiju Hrvatskog veterinarskog instituta.

suhomesnati
Foto: Pixabay

Plijesan može biti jako opasna

Osim što je projektom analizirana kvaliteta tradicionalnih mesnih proizvoda, analiziran je i utjecaj plijesni i mikotoksina na njih.

– Plijesni su poželjne na suhomesnatim proizvodima jer one svojim metaboličkim procesima čine suhomesnati proizvod onim što on jest sa svim svojim karakteristikama. Plijesni rastom na površini proizvoda sprječavaju prodor kisika i svjetlosti u unutrašnjost proizvoda zahvaljujući čemu boja proizvoda ostaje intenzivna. Plijesan štiti suhomesnati proizvod od razvoja patogenih mikroorganizama te tako sprječava kvarenje proizvoda i njegovo isušivanje – kazala je dr. sc. Manuela Zadravec, zamjenica voditelja Laboratorija za mikrobiologiju hrane za životinje Hrvatskog veterinarskog instituta.

Negativna je činjenica što plijesni stvaraju mikotoksine, kemijske spojeve koji već u niskim koncentracijama imaju visoku toksičnost. Oni kod čovjeka uzrokuju mikotoksikoze, trovanja koja stvaraju niz raznovrsnih zdravstvenih problema s negativnim učincima na kardiovaskularni, probavni, dišni, živčani, mokraćni, reproduktivni i imunološki sustav te kožu. Nekoliko je stotina mikotoksina, no samo pedesetak ih je istraženo.

Zato iz Hrvatskog veterinarskog instituta pozivaju poljoprivredne proizvođače da paze na higijenu prostora i zraka u prostorijama gdje suhomesnati proizvodi zriju.

guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Ribničan
Ribničan
2 months ago

Gotovo je. Bacam meso i idem jesti friške mahune dok i to ne ogade neutemeljenim člancima.