Epidemiloginja Dijana Mayer: Zbog porasta broja zaraženih od sljedećeg tjedna prilagođene mjere

Danas imamo rekordan broj zaraženih, čak 9.058, što je posljedica okupljanja i brzog širenja omikrona. Broj novooboljelih je očekivan, nažalost, jer vidimo kako je bilo u ostalim zemljama, tako očekujemo i kod nas. U sljedećih nekoliko dana brojevi bi mogli biti i veći – rekla je Dijana Mayer, epidemiologinja HZJZ-a, gostujući u podnevnom Dnevniku HTV-a.

Velik je pritisak za testiranje.

– Molimo ljude za strpljenje, nije nužno da svi dođu drugi dan. Čeka se dva do tri dana. Treba nam svima strpljenje da izdržimo sljedeći val, rekla je.

– Sada je pravo vrijeme da se pridržavamo postojećih mjera, rekla je Mayer te dodala da će se mjere prilagođavati ovisno o tome kakva će biti situacija u sljedećim danima, odnosno kakva će biti u pojedinoj županiji.

Potvrdila je da prilagođene mjere možemo očekivati već za nekoliko dana.

– Vidjet ćemo ovisno o broju novooboljelih i pritisku na bolnički sustav, rekla je Mayer.

Na kraju je ponovila koje sve mjere treba poštovati.

– Držanje distance, pravilno nošenje maske, provjetravanje prostorija, pojačana osobna higijena i cijepljenje. Tko se nije cijepio prvom dozom, otići se cijepiti. Tko je dobio dvije doze, obvezno dobiti docjepnu dozu, poručila je Dijana Mayer.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 9.058 novih slučajeva zaraze te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 39.853. Među njima je 1.824 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 244 pacijenta. Preminule su 33 osobe, objavio je Nacionalni stožer.

 

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare