KOLUMNA Put do uspjeha: Uz ove tri aktivnosti lakše ćete ostvariti svoje novogodišnje odluke i pokrenuti promjene koje želite u životu Piše: Siniša Drobnjak, velikogorički poduzetnik

kriza
Siniša Drobnjak

Portal Gorica.info želi široj javnosti predstaviti uspješne Velikogoričane, njihove priče i njihova razmišljanja koja mogu biti inspiracija drugima. Jedan od takvih je i Siniša Drobnjak, privatni poduzetnik od 1995. godine.

U avanturu privatnog poduzetništva krenuo je iz kuće svojih roditelja od kojih je i posudio novac, dovoljan za osnivanje tvrtke i troškove prve prezentacije, na kojoj nije uspio doći do svog prvog kupca.

Danas je Siniša vlasnik nekoliko uspješnih tvrtki u regiji, koje se bave razvojem IT rješenja i distribucijom proizvoda u dentalnoj medicini.

Poslovna znanja je stjecao na prestižnim američkim i europskim poslovnim školama, a zadnjih nekoliko godina pomaže svojim klijentima u njihovom osobnom razvoju i tranziciji iz uloge zaposlenika u poziciju vlasnika.

U slobodno se vrijeme bavi humanitarnim radom i promicanjem tradicionalnih vrijednosti Turopolja, kao građanin Velike Gorice.

Otac je prekrasne djevojčice s kojom dijeli strast prema američkim konjima. Siniša je, među ostalim testiranjima vlastitih granica, završio i 104 kilometra dugu avanturu po vrletima Velebita, o čemu je također napisao priču za naš portal.

Ovo je Sinišina 49. kolumna za portal Gorica.info.

UVJETOVANJE PROMJENE

Iza nas je godina koja je bila ispunjena neočekivanim promjenama, izazovima i novonastalim situacijama, koje su od nas tražile promjenu dosadašnjeg načina života i prilagođavanje novim ekonomskim i socijalnim uvjetima.

Neizvjesnost, anksioznost, nesigurnost i strah ostavili su trag i posljedice za čije će nam prevladavanje trebati puno vremena i rada na sebi.

Stara je društvena navika da početkom svake godine sastavljamo listu želja i promjena, koju planiramo ostvariti u toj godini.

Sad nam je potrebnije više nego ikada prije da ta lista podrži naš život i pomogne nam da postanemo bolja verzija sebe – ako smo odlučni iskoristiti vrijeme pred nama na najbolji način.

No, opće poznata činjenica je da se manje od 1% tih planova na kraju i ostvari.

Jedan od razloga zašto je to tako je “uvjetovanje” promjene – nije dovoljno samo imati želju i namjeru za promjenom, tu promjenu moramo i “uvjetovati” ako želimo da to bude trajno.

Uvjetovanje promjene je nije jednokratni napor, to je način života – na isti način kako i ni jedna dijeta nije uspješna ako je samo jednom primjenimo. 

Jednom prilikom sam izgubio 8 kg unutar posta od 10 dana, ali kilogrami se su vratili natrag nakon svega nekoliko tjedana.

Formula za uvjetovanje promjena sa sastoji od 3 elementa:

1) Rituali

2) Modeliranje drugih

3) Ponavljanje

Važnost rituala u usvajanju novih navika je presudna. Prakticiranje rituala najjače je oružje u reprogramiranju naših ustaljenih uzoraka ponašanja, koji su nas primjerice doveli do viška kilograma iz mog primjera.

Krenite od jednostavnih stvari kao što je npr. ispijanje jedne čaše vode svaki put kad osjetite glad – naime naše tijelo ne razlikuje signal gladi od signala žeđi.

Studije pokazuju da je za usvajanje novog rituala potrebno 60 do 90 dana. Dajte si vremena i krenite na posao.

Modeliranje drugih je najbrži način učenja i ako izaberete “mentora” koji će vas motivirati, uslovljavanje promjene će biti lakše i brže. Jedan od mojih “mentora” je Dražen Petrović  – svaka činjenica vezana uz njegovu radnu etiku i ljudske vrijednosti me iznova motivira.

Ponavljanje je najdjelotvornije kad vam je uz to i zabavno – zato na svim seminarima poznatog motivacijskog govornika Tony Robbinsa, svakih 15-tak minuta skačemo uz glasnu muziku i podižemo energiju u dvorani.

Vizualizacija je također jedan od najmoćnijih oblika repeticije, kojem ćete bolje i u kraćem vremenu uvjetovanje novu promjenu.

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare