Od danas na snazi strože mjere: Ograničava se broj ljudi na okupljanjima, maske obavezne u kinima, muzejima i na misama, jače kontrole kafića…

na snazi strože mjere
Od danas su na snazi strože mjere koje su najavili članovi Stožera Krunoslav Capak i Davor Božinović / Foto: Vlada RH

Od danas su na snazi strože mjere u sprečavanju širenja koronavirusa. U Hrvatskoj se prošli tjedan praktično spojio četvrti i peti val širenja zaraze, pa su brojke novozaraženih, nakon kratkotrajnog pada, doslovce eksplodirale. Čak je i u nedjelju, kada je broj novih slučajeva uobičajeno nešto manji, broj novozaraženih dosegao visokih 7333.

Ovim tempom gotovo je sigurno da će dnevni broj novih slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj premašiti 10.000. Moglo bi se to dogoditi već u utorak kada će biti poznati novi slučajevi evidentirani od danas, prvog radnog dana u novom tjednu.

Evo koje su mjere od danas na snazi:

– Ograničavaju se javna okupljanja na otvorenom na 50 osoba, odnosno 25 osoba u zatvorenom.
– Ograničava se broj nazočnih na privatnim svečanostima na 20 osoba (dosad je bilo dopušteno 30), izuzetak su oni s digitalnim covid potvrdama, njih se na privatnim svečanostima može okupiti 50.
– Sportskim natjecanjima mogu nazočiti samo gledatelji s Covid potvrdama.
– U otvorenim sportskim objektima posjetiteljima može biti ispunjeno maksimalno 40% tribina
– U zatvorenim sportskim objektima posjetiteljima može biti ispunjeno maksimalno 20% tribina
– Maske se moraju nositi i u vjerskim objektima, kinima i u muzejima.
– Poslodavci trebaju uvesti rad od kuće za svoje djelatnike gdjegod je to moguće.

Mogu se očekivati i veće kontrole u ugostiteljskim objektima. One bi, naime, kontrolirale provođenje preporuka HZJZ-a o ograničenju broja gostiju, održavanju razmaka, korištenju maski, prozračivanju i dezinficiranje.

Odluke o eventualnom prelasku na online nastavu donosti će se na lokalnoj i regionalnoj razini u suradnji s ministarstvom. Zasad se samo nekoliko škola odlučilo na tu mjeru, a hoće li se broj škola povećati ovisit će i o širenju zaraze.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare