U dva desetljeća u Hrvatskoj prijavljen nestanak 24.000 osoba: U zadnjih godinu dana nestale 94 osobe

nestanak
Foto: Policija

U dva desetljeća u Hrvatskoj je prijavljen nestanak 24.000 osoba, a najčešće je riječ o udaljenju iz obiteljskog doma ili bijegu maloljetnika iz odgojnih ustanova.

U posljednjih 12 mjeseci u Hrvatskoj su nestale 94 osobe, a MUP nestanke evidentira, bilo da su osobe čiji su podaci objavljeni na stranicama Nacionalne evidencije nestalih osoba (NENO) nestale u Hrvatskoj ili u inozemstvu. Od prošlogodišnje 94 nestale osobe 24 su djeca i mladi, a 67 su odrasle osobe, piše Večernji list.

NENO je javna baza podataka nestalih osoba, uspostavljena je prije desetak godina, a motiv da se uspostavi bila je potraga za nestalom Antonijom Bilić. Riječ je bila o jednoj od najvećih potraga u povijesti Hrvatske u kojoj su korišteni ogromni ljudski i tehnički resursi te je čak bilo isušeno i jedno jezero. Tijelo 17-godišnje Antonije Bilić nađeno je nakon godinu i pol potrage, a na koncu je utvrđeno da ju je ubio Dragan Paravinja, koji je zbog toga osuđen na 40 godina zatvora. Kako je potraga za njom bila opsežna i medijski jako praćena, nakon toga u MUP-u su došli na ideju da uspostave bazu podataka nestalih osoba.

I dalje tražimo nestale u Domovinskom ratu

I tako je nastao NENO u kojem su do danas objavljeni podaci o 2761 nestaloj osobi. U MUP-u kažu da je velik dio tih osoba kasnije nađen, ovako ili onako.

Prema podacima MUP-a, u zadnje 23 godine u Hrvatskoj je prijavljen nestanak 24.000 osoba, a najstarija prijava nestanka datira iz 1961. Nadalje, u MUP-u pojašnjavaju da se od ukupnog broja nestalih osoba koji su prijavljeni policiji i za kojima se u još traga, najviše njih, oko 70 posto, odnosi na osobe koje su nestale tijekom Domovinskog rata.

Kao nestale mogu se voditi i osobe nestale tijekom planinarenja, nestali na rijekama ili morima, zatim osobe koje su pobjegle ili su se udaljile iz odgojnih i zdravstveno-psihijatrijskih ustanova, osobe koje su nestale iz nepoznatog razloga te osobe koje su nestale jer su sklone avanturizmu ili skitnji, piše Večernji list.

 

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare