Velikogorički Most: Hoće li natječaj za pročistač opet biti poništen zbog previsokih ponuda

pročistač
Foto: Most

Most Velike Gorica osvrnuo se danas na ponude koje su pristigle za izgradnju pročistača. U priopćenju poslanom medijima ističu:

– Ukupna vrijednost projekta je 498.612.651,00 kuna, EU udjel u sufinanciranju iznosi 268.788.163,00 kuna, opterećuje financijski naš grad obvezom plaćanja razlike od skoro 230.000.000,00 kuna, a treba u cijelosti biti dovršen do studenog 2022. Znajući kako je Grad Velika Gorica u ranijim kreditnim i financijskim obvezama koje dolaze na naplatu u narednom razdoblju u iznosu od više od 100 milijuna kuna te znajući kako realni godišnji prihodi gradskog proračuna iznose otprilike istih stotinjak milijuna kuna, jasno je da će bilo kakva odgoda ili penalizacija uslijed nepoštivanja odredbi ugovora od strane Grada Velika Gorica ili gradskih tvrtki stvoriti štetu i izvući iz džepa naših sugrađana nove milijune kuna.

Upravo zato iznenađeni smo iznosima jučer otvorenih natječajnih ponuda, a iz medija doznali smo kako su pristigle tri ponude u rasponu od 167 do 261 milijuna kuna.

Znajući kako je i u ovom, baš kao i u onom ranijem poništenom natječaju, procijenjena vrijednost natječaja bila 97 milijuna kuna plus PDV, nakon niza odgoda i žalbi po natječaju za gradnju novog pročistača otpadnih voda, postavljamo pitanje odgovornima u gradskoj upravi i gradskoj javnoj tvrtki Vodoopskrba:

Uslijed afere oko mogućeg namještanja uvjeta natječaja, formalno je natječaj poništen u listopadu 2020. godine upravo zbog ponuđenih cijena van predviđenih sredstava natječajem.

Hoće li natječaj biti poništen kao i zadnji put prije dvije godine zbog prekoračenja propisanih financijskih okvira?

Ako natječaj ovaj put neće biti poništen zbog prekoračenja istih propisanih financijskih okvira, zašto je onda bio poništen ranije?

Zašto smo izgubili dvije godine, jesmo li tada formalnim obrazloženjem koje sad neće biti uvjet, štitili HDZ od skandala namještanja uvjeta natječaja zbog čega je i bivši gradonačelnik bio u pritvoru, a o čemu njegov tadašnji najbliži suradnik, današnji gradonačelnik, tek treba objasniti tijelima državne uprave svoju ulogu u svemu?

Hoće li  se projekt i građani sad naći opet u istoj situaciji zbog nestručnosti u pripremi uvjeta natječaja?

Koliko će naši sugrađani dugo plaćati kredite Grada Velika Gorica koji će biti podignuti radi plaćanja kazni EU komisiji zbog neprovedbe uvjeta propisanih ugovorom s tijelima koja upravljaju provedbom EU fondova?

Podsjećam i na lanjsku izjavu gradonačelnika o priključenju na zagrebački pročistač odvodnje, koja se ponovno spominje u razgovorima među građanima, a izazvala je i lani čuđenje i nevjericu stručnjaka.

Naš grad premrežen je nedovršenim raskopanim ulicama ili loše dovršenim asfaltiranjem kao krunom završne faze provedbe projekta aglomeracije u središtu grada, poput Zvonimirove ulice u kojoj dva novoasfaltirana „kratera“ ugrožavaju sigurnost prometa i dovode u pitanje zdravlje i živote prolaznika i vozača.

Pokušaj zatvaranja Rakarske ulice radi građevinskih radova, a bez prethodne najave legitimno izabranim predstavnicima Vijeća gradske četvrti Hrvatski velikani, plan preusmjeravanja prometa Tomaševićevom, kao i ogromna hrpa građevinskog materijala šljunka na nogostupu već mjesecima, te odložene cijevi, dodatno  narušavaju sigurnost prometa, ali i ozbiljno narušavaju povjerenje naših sugrađana u obećanja gradonačelnika i njegovog tima suradnika – upozorili su iz Mosta.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare