Kolike su plaće u Hrvatskoj?: Među najvišim prosječnim mjesečnim neto plaćama je i ona koju daje tvrtka sa sjedištem u Velikoj Gorici

kontrolori letenja plaće
Hrvatski kontrolori leta imaju odlične plaće / Foto: Hrvatska kontrola zračne plovidbe

Prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj lani je iznosila 7.188 kuna, objavio je servis MojaPlaća. Najplaćenija su zanimanja, prema istom izvoru, menadžerska (128% više od prosječne plaće), potom ona iz područja tehnologije i razvoja (62% više od prosjeka), informacijskih tehnologija (+36%) te telekomunikacija (+23%).

Istodobno najmanje prosječne plaće dobivaju hrvatski radnici u pomoćnim zanimanjima (-35%), tekstilni radnici (-35%) te zaposleni u uslužnim djelatnostima (-28%).

Ako se, pak, uzme u obzir visina plaća po zanimanjima, izračunali su na servisu MojaPlaća, najviše na mjesec u prosjeku zarađuju piloti (21.936 kuna), direktori IT poslova (20.549 kuna) te regionalni direktori (20.154 kune), iza kojih slijede kontrolori leta (19.2021 kn) i direktori prodaje (17.712 kn).

To znači da je i jedna tvrtka sa sjedištem u Velikoj Gorici među onima u kojima se može dobiti jedna od najviših hrvatskih prosječnih neto plaća. Radi se o tvrtki Hrvatska kontrola zračne plovidbe koja, naravno, zapošljava naše kontrolore leta zadužene za sigurnost zračnog prometa.

Zaštitari, čistači, frizeri, spremačice i šivači imaju najniže prosječne plaće – od cca 4300 do 4500 kuna na mjesec.

U prosjeku najviše plaće mogu se dobiti u velikim privatskim tvrtkama u stranom vlasništvu (devet posto više od proječne plaće u RH), dok su najlošija prosječna primanja zaposlenika tvrtki u pretežno domaćem vlasništvu su 5% niža od prosjeka.

Najviša prosječna plaća zabilježena je u Gradu Zagrebu (12% iznad prosjeka) te iznosi 8.041 kunu. Na drugom je mjestu Zagrebačka županija sa 7.058 kuna prosječne mjesečne neto plaće. Najlošije su plaćeni radnici u Požeško-slavonskoj županiji sa čak 20% manje od prosjeka –  5.763 kuna na mjesec.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare