U ponedjeljak počinju testiranja brzim antigenskim testovima u domovima zdravlja

testiranja
Foto: Pixabay

Iz Ministarstva zdravstva priopćili su kako su na temelju preporuka HZJZ-a liječnicima obiteljske medicine poslali detaljne upute o brzom antigenskom testiranju (BAT). Testiranje brzim antigenskim testom kod obiteljskih liječnika počet će u ponedjeljak, 17. siječnja.

– Rezultate pozitivnog BAT-a obavljenog u ovlaštenim zdravstvenim ustanovama ili kod ovlaštenih privatnih zdravstvenih radnika te izabranih liječnika obiteljske medicine i pedijatrije, više nije potrebno potvrđivati PCR testom, a rezultate testa potrebno je evidentirati u bazu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

U slučaju negativnog rezultata BAT-a, iz baze HZZO-a generira se EU digitalna covid-potvrda, a kod pozitivnog rezultata, izabrani liječnik obiteljske medicine i pedijatar, svojim pacijentima ne izdaje navedenu potvrdu o pozitivnom BAT-u, već na temelju pozitivnog rezultata određuje pacijentu izolaciju te po ozdravljenju izdaje potvrdu o preboljenju koja vrijedi isključivo u Hrvatskoj – navode u priopćenju iz Ministarstva zdravstva.

– Vođeni preporukama epidemiološke struke, uvođenje BAT testiranja na razini primarne zdravstvene zaštite jedini je logični korak prema kontroli širenja epidemije i smanjenju pritiska na postojeće testne punktove. Uključivanje liječnika obiteljske medicine u testiranja BAT-om velik je doprinos trenutnim potrebama za detektiranjem zaraženih osoba, uz postojeće kapacitete u zavodima za javno zdravstvo i punktovima u bolnicama.

Što bolje odradimo ovaj korak, to će i daljnji tijek liječenja biti uspješniji, a pritisak na zdravstveni sustav manji. Zato je važno da, unatoč svemu što smo kao zdravstveni sustav do sada činili, ne posustajemo u daljnjoj borbi s covidom-19 – ističe ministar zdravstva Vili Beroš.

Uzimanje briseva treba organizirati u izoliranim prostorima

Iz Ministarstva zdravstva ističu da imaju razumijevanje oko organizacijskih teškoća, ograničenja i opterećenosti svih zdravstvenih djelatnika. Savjetuju da se u domovima zdravlja testiranja provode u izoliranim prostorima za uzimanje brisova, kako bi se izbjegao ili smanjio na najmanju mjeru, kontakt s drugim pacijentima te za preuzimanje BAT testova u nadležnom županijskom zavodu za javno zdravstvo.

U cilju odgovarajućeg vrednovanja dodatnog angažmana obiteljskih liječnika i pedijatara, HZZO je na sjednici Upravnog vijeća donio odluku o načinu plaćanja ovog testiranja izvan maksimalnog iznosa sredstava za provođenje dijagnostičko-terapijskih postupaka utvrđenog u skladu sa sklopljenim ugovorima o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznoga zdravstvenog osiguranja – priopćili su iz Ministarstva zdravstva.

 

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare