Kamere su smanjile nelegalno bacanje smeća u Velikoj Gorici: Uskoro će svaka moguća lokacija za divlje deponije biti pod video nadzorom

ilegalne deponije
Video nadzor trebao bi smanjiti broj ilegalnih deponija na području Velike Gorice

Nelegalne divlje deponije na koje neodgovorni građani bacaju smeće problem su koji već desetljećima muči Veliku Goricu. Uostalom kao i većinu ostalih hrvatskih gradova. No, Velika Gorica je, podsjetimo, prije dva mjeseca postavila kamere za nadzor nekih divljih odlagališta na širem gradskom području pa nas je zanimalo ima li nekih razultata.

– Dosad postavljene kamere su ispunile svoju svrhu, svakako se smanjio odvoz na postojeće divlje deponije, a kada pokrijemo i ostatak grada, time ćemo konačno stati na kraj nesavjesnim građanima – kazala nam je Lana Krunić Lukinić, savjetnica za protokol i odnose s javnošću iz Ureda gradonačelnika.

Grad Velika Gorica dosad je nabavio šest mobilnih i dvije statične kamere. Mobilne se premještaju po raznim lokacijama kako bi se naši neodgovorni sugrađani i na taj način odgovorili od ilegalnog bacanja smeća. Tako da nitko ne zna koje se lokacije u nekom trenutku snimaju.

– Plan je tijekom ove godine nabaviti dodatno veći broj kamera za koje su predviđena sredstva u proračunu grada za 2022. godinu čime ćemo pokriti svaki djelić na kojem postoji i najmanji potencijal za nastankom novih
odlagališta – objašnjava L. Krunić Lukinić.

Za ilegalno odlaganje otpada predviđene su i nemale kazne. Pravne osobe mogu se zbog toga kazniti novčanom kaznom od 20.000 do 200.000 kuna, a fizičke osobe mogu dobiti globu od 10.000 do 100.000 kuna. I te kazne bi trebale smanjiti stvaranje divljih deponija smeća.

Ovakvih bi odlagališta smeća uskoro trebalo biti još manje…

guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Ribničan
Ribničan
9 days ago

Trebalo vam je puno vremena da se trgnete i počnete raditi kako vam građani sugeriraju, ali dobro, počeli ste i podržavam vas 100%. Stalno smo vam sugerirali da kupite kamere i prvom koji nalet, naplatite 100 000Kn koja bi otplatila investiciju, a sve ostalo je zarada. Jedna “lovačka kamera” i Lidlu košta cca 800Kn, a sposobna je snimati tjednima. Neke sofisticiranije sa GSM vezom su skuplje, ali se otplate kada “poduzetnici” isprazne svoje kamione na nedozvoljenom mjestu.