Gotovo svakodnevna poskupljenje vide se i u goričkim trgovinama: Suncokretovo ulje u Lidlu i Eurospinu u 16 mjeseci poskupjelo 62,5%

poskupljenja
Val poskupljenja vidljiv je i u velikogoričkim trgovinama Lidla i Eurospina / Foto: Gorica.info

Svakodnevna poskupljenja već su mjesecima sastavni dio naših života. Lete u nebo cijene voća, povrća, mesa i gotovo svih prehrambenih proizvoda. Već nas pripremaju da 1. travnja možemo očekivati drastična poskupljenja plina i struje. Čekaju nas, očito, još izazovniji mjeseci.

Poskupljenja postala svakodnevna

Odlučili smo stoga usporediti cijene nekih prehrambenih proizvoda koje smo analizirali i prije 16 mjeseci uspoređujući ih u dva trgovačka diskontera – Lidlu i Eurospinu. Tada se, naime, u Velikoj Gorici otvorila trgovina Eurospina, direktnog konkurenta po povoljnim cijenama vlastitih robnih marki Lidlu, maloprodajnom lideru u Hrvatskoj.

Popisali smo cijene vlastitih robnih marki ta dva trgovačka lanca, u njihovim trgovinama u Velikoj Gorici, instant kave 3u1, suncokretova ulja od jedne litre, alkoholnog octa također od litre i pakiranja piškota od 400 grama. U obzir smo uzeli redovne, a ne akcijske cijene tih proizvoda.

Istu smo proceduru ponovili i proteklih dana. Evo rezultata:

PROIZVOD———–LIDL (09/20)——–LIDL (01/22)———-EUROSPIN (09/20)——–EUROSPIN (01/22)
Kava 3u1————–9,99——————-9,99———————9,99—————————-9,99——————-
Ulje———————-7,99——————12,99——————–7,99—————————-12,99—————–
Piškote—————-10,99—————–11,99——————-10,99—————————-10,99—————–
Ocat——————–3,79——————-3,79———————2,99—————————–3,69——————

Ima li kraja poskupljenjima?

Iako se poskupljenja možda i ne vide na prvi pogled, povećanja cijena ima i poprilično su velika. Najviše je u proteklih 16 mjeseci poskupjelo ulje. U jesen 2020. godine litra suncokretova ulja stajala je u obje trgovine 7,99 kuna, a danas je pet kuna skuplja. Radi se, dakle, o poskupljenju od čak 62,5 posto. Devet posto u istom su razdoblju poskupjele i piškote u Lidlu (s 10,99 na 11,99 kuna), dok je cijena octu u Eurospinu otišla čak 23 posto naviše. Treba dodati da je, bez obzira na poskupljenje, ocat u Eurospinu i dalje deset lipa jeftiniji od onog u Lidlu.

Ponovimo, ovdje se radi o robnim markama ovih trgovačkih kuća, a takvi su proizvodi, znaju svi koji redovno odlaze u kupovinu, bitno jeftiniji od razvikanih brendova. Upravo zbog minimalnih ili nikakvih ulaganja u reklamiranje vlastitih robnih marki, one su jeftinije i trgovačke će kuće upravo biti posebno oprezne s poskupljenjima takvih proizvoda. Kao što vidimo iz ove naše male analize, to se očito posljednjih mjeseci ipak nije moglo izbjeći.

Sve, naravno, zanima ima li kraja poskupljenjima. Zasad taj kraj nitko ne vidi. Upravo suprotno. Očekuje se da  se aktivnije u korekcije cijena i sprečavanje drastičnijih poskupljenja uključi država, odnosno Vlada…

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare