Muškarac preko interneta kupovao BMW: Platio nekoliko desetaka tisuća eura, ostao bez novca i automobila

bmw
Ilustracija: Pixabay

Policija istražuje slučaj prijevare prilikom kupnje automobila iz inozemstva. Muškarac (41) prijavio je kako je na jednoj njemačkoj internet stranici pronašao povoljan oglas za prodaju automobila BMW.

– Stupio je u kontakt s osobom čiji broj mobitela se nalazio naveden na stranici te je dogovorio kupnju i dostavu BMW-a u Hrvatsku, za što je 17. siječnja uplatio nekoliko desetaka tisuća eura. Kada je naknadno stupio u kontakt s auto kućom koja je navodno oglašavala prodaju automobila, 41-godišnjak je shvatio da je prevaren, s obzirom da je u auto kući dobio informaciju da je automobil i dalje u prodaji i da je njegova cijena znatno veća – priopćila je Policijska uprava istarska.

Policijski službenici utvrđuju okolnosti događaja i tragaju za nepoznatim počiniteljem.

Budući se na pojedinim internetskim stranicama znaju objavljivati oglasi, čiji je cilj prijevara kupaca, policija upozorava građane da budu oprezniji i da ne nasjedaju na povoljne oglase o prodaji automobila.

Najčešće se radi o nekoliko godina starim automobilima, popularnim modelima s malom kilometražom, koji su u dobrom stanju, no prodaju se po cijeni koja je znatno niža od cijena ostalih automobila u istoj kategoriji. Policija stoga upozorava građane da kod takvih oglasa budu oprezni te da pripaze kako ne bi postali žrtvama kaznenih djela.

Što možete učiniti da bi vaša kupnja putem interneta bila sigurnija?

  • koristite online trgovine iz Hrvatske ili drugih država članica Europske unije, kada je moguće – veće su šanse da možete riješiti moguće probleme
  • potrudite se i istražite – provjerite recenzije drugih kupaca prije same kupnje
  • koristite kartice – imate bolje šanse za povrat novca
  • plaćajte samo preko sigurnog pružatelja usluge plaćanja
  • plaćajte samo kada ste spojeni na sigurnu internetsku vezu – izbjegavajte besplatni ili otvoreni javni WiFi
  • plaćajte samo na sigurnom uređaju – ažurirajte redovno operativni sustav i sigurnosni softver
  • primili ste oglas kojim ste obaviješteni da ste osvojili nagradu – dobro razmislite, možda osvojite zlonamjerni softver
  • ako proizvod ne stigne, kontaktirajte prodavača – ako ne odgovara, obratite se svojoj banci
  • čuvajte se oglasa i internetskih stranica koje nude nevjerojatne ponude ili čudotvorne proizvode – ako se nešto čini predobro da bi bilo istinito, nije istinito!

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare