Liječnici pojasnili kada djeca zahtijevaju hospitalizaciju zbog zaraze koronavirusom

djeca
Foto: PIxabay

Situacija u bolnicama zbog omikrona još uvijek ne zvoni za uzbunu, no od posljedica covida u nedjelju je preminulo 36 pacijenata. Prošli tjedan u Zagrebu je od covida preminuo i 11-godišnji dječak. Smrt djece oboljele od covida su rijetke, no ipak ih je zabilježeno sedam od početka epidemije u Hrvatskoj. U Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu pojasnili su kada djeca zahtjevaju hospitalizaciju.

“Djecu rijetko hospitaliziramo zbog covida”

– Djecu rijetko hospitaliziramo zbog covida. To je zapravo dobro, da se većina djece može opservirati kroz dnevne bolnice, pa čak i redovitim kontrolama kroz nekoliko dana. hospitaliziraju se djeca s najvećim komorbiditetima ili djeca najmalađe životne dobi. Ima i situacija gdje djeca nisu teško bolesna – kaže Zoran Barušić, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević.

Fatalan ishod kod djece zbog komplikacija bolesti dogodi se u 0,01%, odnosno 0,02% ovisno o starosnoj dobi, pokazuju podaci za Hrvatsku od početka pandemije, javlja N1.

Epidemiologinja HZJZ-a Goranka Petrović rekla je da smo dosad u Hrvatskoj imali sedam smrtnih slučajeva, a s izuzetkom djeteta preminulog prošli tjedan, smrtni ishodi kod djece bili su praćeni teškim kroničnim bolestima.

U Klaićevoj se najčešće susreću s MISC-om

Samo u prva tri tjedna ove godine detektirano je više od 25 tisuća pozitivne djece. Iz dječje bolnice u Klaićevoj, kada je riječ o komplikacijama, najčešće se susreću s MISC-om – pretjeranim imunološkim odgovorom koji se javlja isključivo uz covid.

– Može biti izuzetno ozbiljan i kod određenog broja djece rezultirati i smrtnim ishodom. Nije jako čest, medijan se najčešće javlja kod djece stare između 8 i 10 godina. Ako se takva bolest na vrijeme prepozna i liječi, doći će do izliječenja – rekla je Iva Hojsak iz Klinike za dječje bolesti.

Kod većine djece bolest se manifestira blagim ili nikakvim simptomima, pa ipak, covid ni za velike ni za male još uvijek nije obična prehlada.

U Hrvatskoj je u nedjelju zabilježeno 7095 novih slučajeva zaraze potvrđenih PCR testom, a preminulo je 36 osoba. Prema podacima Zavod za javno zdravstvo, Zagrebačka županija imala je 839 slučajeva, a Velika Gorica 212.

 

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare