Zbog usklađivanja s EU direktivom: I u Hrvatskoj se uvodi 10 dana obaveznog plaćenog očinskog dopusta

dopusta
Foto: Pixabay

Usklađivanjem hrvatskog zakona s EU direktivom i očevi u Hrvatskoj dobit će pravo na 10 dana očinskog dopusta. Lani je samo 1870 očeva koristilo roditeljski dopust. Sada očevi moraju ići na plaćeni dopust.

Nove izmjene zakona za Večernji TV komentirao je Juraj Petravić iz Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo.

– Deset dana dopusta za očeve je minimalno, većina članica ima 20 dana pa čak i više. Čak i jedna Bugarska, koja je iza nas, ima puno više. Očinski dopust je nešto novo što bi trebalo biti. Po direktivi će taj dopust biti plaćen. Prema postojećem zakonu, sada postoji roditeljski dopust. Namijenjen je za oba roditelja. Može biti da se koristi 4 – 4 mjeseca, s time da može trajati i duže ako se podijeli na oca i majku. No, prema službenim podacima, od svih korisnika tog dopusta samo je oko 8 posto očeva.

Kod nas još, nažalost, nije prihvaćeno da i otac uzima dopust. Poslodavac na to gleda kao na minus, fali mu radnik koji uzima taj dopust. Kada otac pokušava ili uzme bolovanje radi djeteta, gleda se negativno na to. Kod nas je uvriježeno pravilo da kada je dijete bolesno, na bolovanju bi trebala biti majka. Imate jednog oca, radnika koji je dobar, savjestan i sada on kaže da će uzeti tjedan, dva, mjesec bolovanje, naravno da oni gledaju negativno na njega jer ostaju bez čovjeka kojemu moraju naći zamjenu.

Cilj tog očinskog dopusta je od prvih dana stvoriti što prisniji odnos između oca i djeteta, ali i pomoći majci.

Očevi vrlo malo koriste roditeljski dopust jer su male novčane potpore koje im se daju tijekom tog dopusta. Drugi razlog je zato što nisu dobro informirani – istaknuo je Juraj Petravić.

 

 

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare