Zašto Gradska knjižnica nema novu ravnateljicu: Upravno vijeće knjižnice nezakonito je imenovano

gradska
Foto: Gorica.info

Odluka o imenovanju ravnateljice Gradske knjižnice Velika Gorica skinuta je danas s dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća. Trebala je to biti odluka koju će vijećnici donijeti bez velike rasprave, ali onda se stvar zakomplicirala.

Jučer su vladajući otkrili da je imenovanje nove ravnateljice nezakonito jer je odluku donijelo Upravno vijeće koje je nezakonito postavljeno jer ga je imenovao gradonačelnik.

Kako je objasnila, Marjana Kuliš (HDZ) članove Upravnog vijeća Gradske knjižnice trebalo je imenovati Gradsko vijeće jer tako propisuje Zakon o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti, koji je na snazi od 2019. To znači da i sam natječaj koji je raspisalo Upravno vijeće nije bio zakonit. Nisu zakonite ni druge odluke koje je donijelo to Upravno vijeće.

Zbog toga se predložena buduća ravnateljica Pamela Sever, koja je izabrana na natječaju, našla u neugodnoj situaciji ni kriva ni dužna. Sadašnjoj ravnateljici Katji Matković Mikulčić mandat ističe 19. ožujka i do tada je teško očekivati da će biti izabrana nova osoba.

Naime, sada Gradsko vijeće treba imenovati novo Upravno vijeće, koje će nakon toga raspisati natječaj za izbor ravnateljice. Obično su natječaji otvoreni dva tjedna, nakon čega će se sastati Upravno vijeće i pregledati pristigle prijave.

Zatim će kandidati koji ispunjavaju uvjete natječaja biti pozvani na razgovor nakon kojeg se očekuje donošenje odluke o novoj osobi koja će voditi knjižnici. Prijedlog rješenja šalje se Odboru za izbor i imenovanje Gradskog vijeća koje će ga predložiti za dnevni red na sljedećoj sjednici Vijeća. Da bi se sve to odradilo potrebno je više od mjesec dana.

Oporba je danas na sjednici Gradskog vijeća prigovarala vladajućima da su u Upravno vijeće imenovali stranačke ljude koji nisu stručni ni dorasli poslu koji obavljaju. Vladajući su se ispričali, prvo zamjenik gradonačelnika Neven Karas, a na kraju se ispričao i sam gradonačelnik Krešimir Ačkar. Za vladajuće je to “proceduralna pogreška i uočena nepravilnost”, a za oporbene vijećnike “šlamperaj jer se imenuju stranački ljudi koji nemaju potrebna znanja”.

Očito je da svoj posao nije temeljito odradila Stručna služba Gradskog vijeća, ali ni nadležni gradski odjel koji je zadužen za knjižnicu. Hoće li netko odgovarati, ostaje nam da vidimo.

 

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare