Gorički SDP čestitao Dan žena uz poruku: Borba za rodnu ravnopravnost ne prestaje nikada

žena
Foto: SDP Velike Gorice

Povodom obilježavanja ovogodišnjeg Međunarodnog dana žena želimo, uz našu tradicionalnu čestitku našim sugrađankama i poklonjeno cvijeće, upozoriti i na sve ono što konkretno već sutra možemo poboljšati i time olakšati život ženama u našem Gradu. Osim što zagovaramo ravnopravnost spolova 365 dana u godini, na ovaj dan želimo upozoriti da nas čeka još puno posla, budući da borba za rodnu ravnopravnost ne prestaje nikada, priopćili su iz goričkog SDP-a.

Utjecaj pandemije koronavirusa protekle dvije godine na život i rad žena također je ogroman. Osim što su predvodnice u borbi protiv pandemije, jer prevladavaju u zdravstvenom sektoru, mnoge su teško pogođene jer su na nesigurnim radnim mjestima koja su nestala ili su se promijenila zbog krize. Negativan trend zapošljavanja na određeno vrijeme ili bilo koji drugi nesigurni oblik rada konstantno je prisutan. Najčešće su upravo žene pogođene prekarnim radom, neisplatom plaća i potplaćenošću, diskriminacijom i mobingom. Nažalost, prečesto svjedočimo i vijestima u crnoj kronici zbog porasta nasilja u obitelji.

žena

Dužnost nam je ovom prilikom upozoriti na sve ono što Gradska uprava ima obvezu i odgovornost napraviti, jer ju svaka građanka plaća svojim porezom i prirezom. Naše želje i poruke za ravnopravnost spolova ove godine su vrlo konkretne i želimo da Velikogoričanke dobiju:

  1. Povjerenstvo za ravnopravnost spolova (poput brojnih gradova u Republici Hrvatskoj), čija je uloga voditi brigu o interesima i pravima žena, suzbijati diskriminaciju i provoditi politiku jednakih mogućnosti za oba spola što je jedini ispravni smjer;
  2. Više ulica imenovanih po ženama zaslužnim za napredak Hrvatske, Grada Velike Gorice i okolice;
  3. Besplatne higijenske uloške za sve učenice u osnovnim i srednjim školama (poput učenica u Karlovcu, Zaprešiću, Rijeci, Varaždinu, Jastrebarskom, Samoboru…) u borbi protiv menstrualnog siromaštva i oporezivanja menstrualnih potrepština;
  4. Konstantno poticanje žena na aktivniju ulogu prilikom kandidiranja na sve izborne liste, čime će dobiti priliku donositi odluke bitne za život svoje obitelji, a što spada u zakonsku obvezu svake političke stranke da kandidira 40 % žena na izborne liste.

Puno je problema koji tište žene, neovisno o dobi, porijeklu, obrazovanju ili statusu i kao društvo imamo dužnost konstantno mijenjati prilike na bolje, koliko god je to moguće. Dan žena je samo podsjetnik na to što nam je činiti svaki dan, navode iz goričkog SDP-a.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare