Liječnici savjetuju: Ako nakon preboljenja korone i dalje niste dobro, potražite pomoć

korone
Foto: Gorica.info

Covid-19 infekcija već dvije godine glavna je tema svih dnevnih vijesti, neformalnih razgovora uz kavu, ali i ozbiljnih stručnih rasprava među liječnicima i znanstvenicima. Infekcija ima dobro poznate karakteristike kapljičnih respiratornih infekcija, ali je stručnjake iznenadio utjecaj na ostale organe i organske sustave.

Upravo je taj utjecaj ono što covid infekciju čini nepoznanicom u odnosu na dosadašnja iskustva. To je i razlog neuobičajeno visokog broja smrtnih ishoda koji su nastali kao rezultat multiorganskog zatajenja, kakav kod gripe ili nekih drugih infekcija nije izražen u tolikoj mjeri. Sve je to zbunjivalo liječnike i znanstvenike, učili su u hodu i prilagođavali modele liječenja novonastaloj situaciji.

Čini se, a i svi se nadamo, da je onaj najgori dio pandemije iza nas. Smanjuju se potrebe za specijaliziranim covid odjelima, sve je manje ljudi na bolničkom liječenju i jedinicama intenzivne skrbi.

Trećina preboljelih i dalje ima razne zdravstvene probleme

Međutim gotovo trećina osoba koje su preboljele covid infekciju suočava se s problemom dugotrajne prisutnosti simptoma bolesti. Taj je fenomen nazvan postkovid sindrom i liječnici ga vole zvati kameleonom budući da je klinička slika iznimno heterogena i šarolika.

O postkovid sindromu govorimo onda kada simptomi infekcije traju dulje od 12 tjedana nakon početka bolesti, a ne mogu se objasniti nekom drugom bolešću.

Najprije su primijećeni dugotrajni problemi s dišnim sustavom. Osjećaj umora, nemogućnost dubokog udaha, kašalj i smanjeni kapacitet pluća – simptomi su koje su pacijenti najčešće opisivali. Kasnije se utjecaj covid infekcije počeo primjećivati i na drugim organima i organskim sustavima. Danas se zna da postkovid sindrom ima utjecaj i na kardiovaskularni sustav, središnji živčani sustav, kožu, kosu, ali i na mentalno zdravlje. Zanimljivo da pojava postkovid sindroma nema veze s težinom kliničke slike osnovne infekcije. Drugim riječima, i osobe koje su imale blagu kliničku sliku prilikom zaraze kovidom itekako mogu imati ozbiljne probleme s postkovid sindromom.

Potražite pomoć kod svog liječnika

Kako se povećavao broj zaraženih, tako se očekivao i porast broja bolesnika s potencijalnim postkovid problemima. Stoga su liječnici shvatili da se takvim pacijentima treba posvetiti puna pozornost i počele su se otvarati specijalizirane postkovid ambulante.

Danas su one prisutne u gotovo svim bolnicama i u sklopu domova zdravlja. Stručnjaci pozivaju sve koji osjećaju neuobičajene zdravstvene poteškoće nakon preboljele covid infekcije da se jave svojem liječniku obiteljske medicine koji će ih uputiti u specijaliziranu postkovid ambulantu kako bi se provela potrebna dijagnostika i započelo liječenje.

Neliječeni postkovid sindrom može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija.

Pritom je važno ne zanemariti psihičko zdravlje jer ono vrlo često pada u drugi plan pripisujući neke od simptoma umoru ili stresu. Slušajte signale koje vam tijelo šalje i ponašajte se odgovorno prema sebi i svojem zdravlju.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare