Dobri prvi rezultati novog sustava gospodarenja otpadom u Velikoj Gorici: Manje odvoza zelenih kanti – manji računi za odvoz otpada U ožujku 2022. godine VG Čistoća prikupila 30% manje komunalnog otpada nego u lanjskom ožujku /// Tko više odvaja otpad dobit će manje račune /// Svaka odvezena kanta se evidentira i vidi na računu

odvojeni odvoz otpada
Dobri rezultati početka novog načina zbrinjavanja otpada u Velikoj Gorici / Foto: Gorica.info

Velikogoričani su počeli osjećati učinke novog sustava gospodarenja otpadom kojeg je početkom ožujka uspostavila gradska tvrtka VG Čistoća. Već nakon prvih mjesec dana smanjene su količine prikupljenog komunalnog otpada, dio građana je zadovoljan jer je dobio manje račune, a dio nije jer su im se računi povećali.

Ključ je u smanjenju količina miješanog komunalnog otpada

– Razdvajajte svoj otpad, jer ćete na taj način smanjiti količine miješanog komunalnog otpada koji završi na odlagalištu, isto tako smanjiti svoje račune, ali i ono što je u konačnici najvažnije, smanjiti onečišćenje planeta Zemlje – poručuje Ivan Rak, predsjednik Uprave VG Čistoće.

Rak pojašnjava kako je u prvih mjesec dana od vrata do vrata prikupljeno 912 tona miješanog komunalnog otpada, odnosno 30 posto manje nego u lanjskom ožujku kada su prikupljene 1223 tone. Iako je nakon samo jedanog mjeseca teško govoriti o trendu, u VG Čistoći vjeruju kako će miješanog komunalnog otpada, koji završi na odlagalištu, iz mjeseca u mjesec biti sve manje.

Građani su, očekivano, podijeljeni

Reakcije građana su, očekivano, podijeljene. Oni koji više pune žute, plave i smeđe kante i kojima se rjeđe odvoze one zelene – plaćaju manje. Zbog toga se isplati i “preskočiti“ koji puta odvoz zelene kante ako ona nije puna. To jamči manji račun na kraju mjeseca.

Budući je svaka kanta označena i očitava se na kamionu za odvoz otpada, točno se evidentira broj odvoza što se vidi na računima.

Skupljeno više nego dvostruko materijala za recikliranje u odnosu na lanjski ožujak

Prema podacima VG Čistoće građani su tijekom ožujka 2022. godine odvojeno prikupili nešto više od 80 tona papira, 67,5 tona plastike, 47,2 tone biootpada – gotovo 200 tona materijala koji neće završiti na odlagalištu nego će se reciklirati. Primjerice u ožujku prije godinu dana na taj je način skupljeno 44 tone papira, 35 tona plastike i samo dvije tone biootpada iz kućanstava. U samo godinu dana to je više nego 100-postotno povećanje.

Sav otpad nije smeće. Većina otpada može se reciklirati, ali je prvi preduvjet disciplina svakog od nas i odvojeno prikupljanje. Velikogoričani su pokazali da se mogu nositi i s tim izazovom. Odvojenim prikupljanjem otpada i recikliranjem stvaramo preduvjete za očuvanje okoliša i ovog našeg jedinog planeta. Time, koliko god to patetično zvučalo, osiguravamo budućnost našoj djeci i unucima.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare