Slučaj Velikogoričana koji je tijekom ožujka pažljivo razdvajao otpad: Umjesto 36% višeg računa, stigao mu je 25% manji račun iz VG Čistoće

račun za odvoz otpada
Manje pražnjenja zelenih kanti - manji račun VG Čistoće / Foto: Gorica.info

Ponukan našim jučerašnjim tekstom o prvim rezultatima novog sustava gospodarenja otpadom u Velikoj Gorici javio nam se čitatelj D. K. (podaci poznati redakciji), koji je nam na svom primjeru pokazao učinke tog sustava. On s obitelji živi u kući u našem gradu i dobio je, zbog smanjenog broja odvoza zelene kante, manji račun nego ga je imao prije.

To potvrđuje, kao što smo jučer pisali, da na iznos računa utječe broj odvoza miješanog komunalnog otpada. Ako je taj broj isti kao i prije uvođenja ovog novog sustava – račun za odvoz otpada će porasti. To se, prema dostupnim informacijama, događa stanarima višestambenih zgrada na području Velike Gorice.

– Prije nam je račun za odvoz otpada u pravilu iznosio oko 100 kuna na mjesec. Imali smo osam odvoza zelene kante mjesečno, te po jednom plave i žute kante. Izračunao sam da bi me sada isti broj odvoza plus deset kuna mjesečno za kapitalna ulaganja ukupno koštao 136,56 kuna. Odnosno bilo bi to povećanje mjesečnog računa od oko 36 posto, što je zaista visoko – objašnjava čitatelj koji ima i komposter.

On je, međutim, odlučio puno više pozornosti posvetiti razdvajanju otpada i rezultati su bili vidljivi jer mu je VG Čistoća samo jednom tijekom ožujka ispraznila zelenu kantu.

– Pravilnim odvajanjem otpada smanjili smo količine koje su prije završavale u komunalnom otpadu, a to se na kraju vidjelo i na računu – dodaje.

Konkretno, osnovni dio računa iznosio mu je 55,37 kn ( s PDV-om)  plus 7,91 kn ( s PDV-om ) za jedan odvoz i 10,00 kn za kapitalna ulaganja – ukupno  73,28 kuna. Odnosno, ušteda veća od 25 posto u odnosu na prijašnje račune.

I očito je to jedini put kojim se može utjecati na smanjenje računa. Bez sustavnog razdvajanja otpada računi će biti veći.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
4 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Ribničan
Ribničan
2 years ago

Ta računica ne drži vodu. Odvoz je poskupio čak i da ne predam niti jednu kantu mješanog otpada. A tih 10kn za takozvana “kapitalna ulaganja” zovem čistom pljačkom. Što se tiče kanti, isporučili su 120 litarne sa naljepnicom kao da je 240 litarna. Grabe se pune sa smećem sve jače. Ima bezobraznika koji bacaju iz auta smeće, doslovno pored naših kuća. Da imam nekakvu pračku i kugle pune boje, poćeo bih te smradove označavati bojom.

Zadnji uredio 2 years ago by Ribničan
Mario Janečić
Mario Janečić
2 years ago

FAKE NEWS! LAŽATE i VRIJEĐATE ZDRAV RAZUM stanovnika velikogoričkog područja! Ogromna većina stanovnika velikogoričkog područja nema niti teorijske šanse dobiti manji račun sve i da TIJEKOM CIJELE GODINE NITI JEDAN JEDINI PUT NE NASTAVE ZELENU (MKO) KANTU! Čak i tad račun će im biti par kuna veći nego ranije i to ukoliko kompostiraju kod kuće, u suprotnom veći desetak kn. Istu uslugu (4 odvoza mjesečno) platiti će čak 65% više, odnosno još i više ukoliko ne kompostiraju! SRAMITE se ovakvih lažljivih članaka!

Zadnji uredio 2 years ago by Mario Janečić
Ribničan
Ribničan
2 years ago
Odgovori na  Mario Janečić

Upravo o tome govorim. Nešto što je bilo jeftino su poskupili, pa onda laprdaju da ako ne predaješ otpad ti je jeftinije. Jest ku***. Pa nismo glupi. Sada nam naplačuju nekorištenu uslugu tako da ja to smatram poskupljenjem od 150%.

Branka Malnar
Branka Malnar
1 year ago

Čista izmišljotina. Račun ne može biti manji od paušala. A to je već skuplje u startu. Možda čovjek baca smeće u tuđu kantu ili u polje.