U Bukevju svečano obilježena 30. godišnjica osnutka Prve velikogoričke topničke bojne

bojne
Foto: Dražen Kopač / Zagrebačka županija

Trideseta godišnjica osnutka Prve velikogoričke topničke bojne svečano je obilježena u subotu u Bukevju.

Prvi je puta postrojena u veljači 1992., a proizišla je iz lake minobacačke bitnice Teritorijalne obrane grada Zagreba, sektorskog štaba „Jug“. Kasnije prelazi u sastav 153. brigade HV-a.

„Postrojba je odigrala značajnu ulogu u Domovinskom ratu. Grad Zagreb, Turopolje i Velika Gorica branili su se na Kupi, a naše je topništvo bilo raspoređeno na crti bojišnice od Šišinca do Lijevih Štefanki“, rekao je Stjepan Dianežević, prvi ratni zapovjednik Prve velikogoričke topničke bojne. Tijekom svečanosti prikazana su dva dokumentarna filma – o zauzimanju vojarne Velika Buna i događajima na pokupskom ratištu.

„Ovim filmovima prikazujemo istinu o Domovinskom ratu!“, ustvrdio je Dianežević.

U ime ministra hrvatskih branitelja, general pukovnik Dragutin Repinc poručio je okupljenim pripadnicima ove ratne postrojbe da su svijetli primjer kako se čuva, brani i voli Domovina. „Hvala što ste bili heroji kada je bilo najpotrebnije“, rekao je.

Zamjenik župana Ervin Kolarec rekao je da su hrvatski branitelji najzaslužniji što danas živimo u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj, dok je gradonačelnik Velike Gorice i saborski zastupnik Krešimir Ačkar uputio poruku braniteljima da se nikada ne umore od govorenja istine o Domovinskom ratu. Rekao je i da su pripadnici ove ratne postrojbe, danas u miru, veliki humanitarci i da ni jedna društvena akcija u Turopolju ne prolazi bez njih.

Foto: Dražen Kopač / Zagrebačka županija

 

Uvodno je prisutne pozdravio i načelnik općine Orle Ervin Vujica, poručivši okupljenima da ostanu Domovini vjerni kao i prije 30 godina.

Svečanosti je prisustvovala i predsjednica Županijske skupštine Martina Glasnović.

bojne

bojne

bojne

bojne

 

 

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare