Zbog krize i niske otkupne cijene propadaju peradari i proizvođači jaja

jaja
Foto: Pixabay

Peradari i proizvođači jaja u velikim su problemima. Baš kako su i najavljivali prije Uskrsa, neki zatvaraju farme jer su im troškovi proizvodnje postali previsoki. RTL doznaje da je riječ o gašenju tri velike farme, a proizvođači se žale i da trgovci nemaju sluha pa im nude preniske otkupne cijene, iako su jaja na policama nikada skuplja.

Nitko od vlasnika koji zatvaraju farme nije želio pred kameru, ali jedna od zaposlenica rekla je da rade još samo do kraja tjedna. Nakon toga po koke dolazi kamion iz klaonice, a 15 zaposlenika ide na cestu.

Informaciju su potvrdili i u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori. Predsjednik komore Mladen Jakopović kaže da su neslužbeno saznali da se zatvaraju dvije ili tri farme. To je oko pet posto hrvatske proizvodnje jaja.

Gotovo da nema proizvođača jaja koji ovih dana nije u problemima, razmišljaju o smanjenju proizvodnje jer postaje neizdrživo.

jaja
Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Magi Lukač, voditeljica tvrtke za proizvodnju jaja ističe kako troškovi svakodnevno rastu.

– Taman uspijemo podići donekle cijenu, imamo novi udarac s novim troškovima koji ne prate tu prodajnu cijenu. Imamo informaciju da mnogi peradari idu u smanjenje kapaciteta – kaže Lukač.

Hrvatska je gotovo samodostatna u proizvodnji jaja. No nakon korone, inflacije i novog udara na glavnu žitnicu Ukrajinu, cijene žitarica, ali i energenata otišle su u nebo, a žale se, trgovci im ne daju veću otkupnu cijenu.

– Pšenica i kukuruz su porasli za 200 posto, sojina i suncokretova sačma je otišlo 100 posto. A jaja ne prate taj rast. Bojim se da ćemo turiste hraniti ove godine sa stranim jajima – ističe Lukač.

U Ministarstvu kažu da pripremaju dodatne poticaje.

Zdravko Barać, ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Ministarstva poljoprivrede govori da neće dozvoliti nestašicu jaja, uostalom kao i drugih stočarskih proizvoda.

– S čitavim nizom mjera smo reagirali u teškom razdoblju unatrag dvije godine – ističe Barač.

Tako su za peradare namijenili 5 milijuna kuna, a za proizvođače jaja 2 milijuna kuna.

 

 

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare