KOLUMNA Put do uspjeha: Čitanje knjiga jedna je od najznačajnijih vještina za trening našeg mozga Piše: Siniša Drobnjak, velikogorički poduzetnik

čitanje
Siniša Drobnjak

Portal Gorica.info želi široj javnosti predstaviti uspješne Velikogoričane, njihove priče i njihova razmišljanja koja mogu biti inspiracija drugima. Jedan od takvih je i Siniša Drobnjak, privatni poduzetnik od 1995. godine.

U avanturu privatnog poduzetništva krenuo je iz kuće svojih roditelja od kojih je i posudio novac, dovoljan za osnivanje tvrtke i troškove prve prezentacije, na kojoj nije uspio doći do svog prvog kupca.

Danas je Siniša vlasnik nekoliko uspješnih tvrtki u regiji, koje se bave razvojem IT rješenja i distribucijom proizvoda u dentalnoj medicini.

Poslovna znanja je stjecao na prestižnim američkim i europskim poslovnim školama, a zadnjih nekoliko godina pomaže svojim klijentima u njihovom osobnom razvoju i tranziciji iz uloge zaposlenika u poziciju vlasnika.

U slobodno se vrijeme bavi humanitarnim radom i promicanjem tradicionalnih vrijednosti Turopolja, kao građanin Velike Gorice.

Otac je prekrasne tinejdžerice s kojom dijeli strast prema američkim konjima. Siniša je, među ostalim testiranjima vlastitih granica, završio i 104 kilometra dugu avanturu po vrletima Velebita, o čemu je također napisao priču za naš portal.

Ovo je Sinišina 64. kolumna za portal Gorica.info.

REDOVNO ČITANJE VJEŠTINA JE LIDERA

Čitanje knjiga jedna je od najznačajnijih, ali i najzapostavljenijih vještina za trening naših mentalnih kapaciteta i sposobnosti.

Napredak tehnologije nas je uspješno udaljio od čitanja knjiga, jer su nam informacije servirane u bitno jednostavnijem i atraktivnijem formatu, kojem je svrha i cilj što manje mentalno naprezanje korisnika.

Svrha takvog korištenja tehnologije je kreiranje potrošača i ovisnosti. Ne bilo kakvog potrošača, već onog koji je odlučivanje prepustio nekom drugom i koji spremno reagira na sve vanjske podražaje i sugestije, kako bi i dalje ostao vjerni potrošač, sugestibilan na servirane informacije.

Stvaranjem tehnološke ovisnosti, prepustili smo na određeni način i brigu o našem mentalnom zdravlju u ruke drugih, koji imaju bitno drukčiji interes od jačanja naših mentalnih kapaciteta.

No, ako pogledate vodeće lidere u svijetu, svi do jednog upražnjavaju ritual redovnog čitanja – sigurno to ne rade slučajno i bez razloga.

Kao što i vaš pametni telefon dobiva redovne nadogradnje operativnog sustava, tako i vaš mentalni “mišić” treba redovnu vježbu. Najbolji način da ga odvedete u mentalnu “teretanu” je da uzmete u ruke knjigu i odvojite barem 15-20 minuta (u početku) za fokusirano čitanje.

Koji je onda problem u čitanju i zašto to više ljudi ne upražnjava?

Zadnji put smo učili čitati u prvom razredu osnovne škole. Princip učenja je bio svaku riječ rastaviti na slova, te ponavljanjem spajati slova u riječi i vremenom izgraditi sposobnost čitanja riječi u rečenici.

Ne mogu se sjetiti da li sam u međuvremenu bio na tečaju čitanja, ali ono što sigurno znam je da se kompleksnost sadržaja koji čitam bitno povećala, a moja se vještina čitanja i dalje temelji na instrukcijama iz prvog razreda osnovne škole.

Prosječna osoba čita između 150 i 250 riječi u minuti. Uz trening brzog čitanja pojedinci su u stanju pročitati i preko 2500 riječi u minuti!

No, tu se javlja jedna od najčešćih pogrešnih pretpostavki o brzom čitanju, a to je da brzo čitanje znači čitanje bez razumijevanja. Istina je upravo suprotna.

Kad se vozite brzinom 40 km/h vaš mozak ima vremena razmišljati o svemu i svačemu. No, kad jurite 250 km/h morate biti prokleto fokusirani ili ćete skupo platiti i najmanju grešku.

Naš vlastiti mozak i njegov mentalni kapacitet, najjače je oružje u našem arsenalu. Ako briga o vlastitom tijelu znači redovni odlazak u teretanu i kvalitetniju prehranu, onda je redovno čitanje knjiga jedan od najboljih mentalnih treninga.

Osobno već godinama čitam u prosjeku jednu knjigu tjedno. Svaki put kad se vozim slušam audio knjigu i vremenom sam “odslušao” stotine knjiga.

Planiram sljedeći mjesec na tečaj brzog čitanja, jer trenutno mogu čitati brzinom od 250 riječi u minuti. Želim vidjeti koliko mogu povećati tu brzinu i stvoriti dodatno vrijeme za sebe, za stvari i ljude koje volim.

Što možete i vi napraviti za svoje mentalno zdravlje?

 

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare